Mierea, primul medicament din istorie

Mierea este folosita cu succes de aproape cinci milenii in tratarea ranilor, mierea a fost inlocuita in secolul XX de antibioticele obtinute pe cale artificiala. Dupa numai cateva decenii, insa, medicii se vad nevoiti sa apeleze din nou la calitatile sale, in special datorita cresterii rezistentei agentilor microbieni la tratamentele cunoscute.

Nu este vorba de o revenire la medicina traditionala ci, pur si simplu, mierea se dovedeste, inca odata, a fi cel mai sigur si mai eficient antibiotic pe care omenirea l-a cunoscut vreodata. In fond, este singurul aliment care, in stare naturala, nu se strica niciodata. Au dovedit-o recipientele cu miere descoperite in mormantul faronului Tutankhamon unde, substanta veche de peste 3300 de ani inca era comestibila.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

mierea folosita inca din antichitate

Dovezi ale folosirii mierii in alimentatie dateaza de acum 10.000 de ani desi, este mai mult ca sigur faptul ca proprietatile acesteia erau cunoscute de oameni cu mult timp inainte. Cel mai probabil mierea salbatica alaturi de fructe si carne a constituit unul dintre primele alimente folosite de oameni.

Utilizarea acesteia in medicina este inregistrata pentru prima data in Egiptul antic, acum aproape 5000 de ani, intr-un tratat atribuit celui pe care tot mai multi istorici il considera adevaratul parinte al medicinei, Imhotep. Acesta descrie amanuntit tratamentele cu miere aplicate pe rani deschise muncitorilor egipteni, pe care ii coordona in constructia primelor primamide. Retetele sale, preluate de medici de-a lungul timpului, aveau sa ramana general valabila pana aproape de zilele noastre.

Nici Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei antice, cel a carui principal merit este de a fi pus bazele medicinei ca stiinta in lmea occidentala, nu a trecut cu vederea efectele curative ale mierii. In cele nu mai putin de 70 de lucrari care i se atribuie, Hippocrate mentioneaza calitatile antiinflamatorii ale acesteia si o recomanda in ceea ce avea sa fie primul tratament de medicina preventiva.

De fapt, mierea devenise atat de apreciata incat, in Roma antica, era folosita ca monda de schimb, in locul aurului, era un obicei pastrat in unele tari, inclusiv Tarile Romane, pana spre sfarsitul Evului Mediu.

Proprietatile sale antimicrobiene aveau sa transforme mierea, printre altele, in cel mai cunoscut ingredient folosit in imbalsamarea cadavrelor. Unul dintre cele mai cunoscute exemple fiind cel al domnitorului Vlad Tepes, al carui cap a fost inchis intr-un vas cu miere si pastrat ca trofeu de catre sultanul Murad al II-lea.

Mierea in medicina moderna

mierea in medicina moderna

Desi rolul sau fusese preluat de catre antibioticele obtinute pe cale artificiala, mierea are parte de o revenire puternica in medicina moderna, in mare parte datorita cresterii rezistentei agentilor patogeni la tratamentele cunoscute, se arata intr-un studiu efectuat de catre British Journal of Surgery. Proprietatile terapeutice ale mierii au revenit in ultimii ani in atentia medicilor odata cu esecurile in vindecarea ranilor inregistrate de antibioticele artificiale, anunta medicii britanici. Acestia recomanda folosirea mierii ca agent antimicrobian inclusiv in cazul intervenitiilor chirurgicale.

Mierea reprezinta un numar mare de proprietati care fac din acestea cel mai eficient remediu in combaterea infectiilor provocate de bacterii: concentratia mare de zahar, umiditatea redusa, acidul gluconic este cel care creeaza un mediu acid si peroxidul de hidrogen. S-a dovedid ca mierea are un efect extrem de puternic si asupra inflamatiilor si umflaturilor.

Chirurgii britanici au descoperit ca mierea este extrem de eficienta si in tratamentele aplicate bolnavilor de diabet, studiile acestora aratand o scadere substantiala a cazurilor de amputare. Cercetatorii au demonstrat si ca rata de vindecare a plagilor prin tratamente cu miere este mult mai mare decat in cazul antibioticelor folosite pana acum, durata de sterilizare a unei rani deschise putand dura numai cateva zile.

Cercetarile noastre arata clar ca toti chirurgii ar trebui sa ia in serios folosirea mierii in sutiatiile post-operatori, in special in cazurile in care tratamentele cunoscute nu dau rezultate, concluzioneaza Fasal Raulf Khan, coordonatorul studului.

Mare parte din populatia lumii sufera de arsuri la stomac. Numai in SUA, una din 20 de persoane se confrunta cu acest neajuns. Doar ca putini stiu ca incetarea medicatiei in cazul acestei afectiuni face mai mult rau decat bine, simptomele devenind si mai urate decat inainte de inceperea tratamentului. Pentru a arata ca de vina sunt chiar medicamentele in cazua, cercetatorii au incercat aceste medicamente si pe oameni sanatosi, care nu aveau aceste probleme. Dupa incetarea “tratamentului”, acestia sau pomenit cu arsuri la stomac, confirm npr.org.

Vestea rea e ca acesta “dependenta” se dezvolta in doar cateva zile. Medicamentele pentru arsuri, factor declansator al bolii. Pana acuma se crede ca aceste arsuri stomacale, aparute dupa intreruperea tratamentului, sunt doar inchipuiri, un fenomen mai degraba psihologic. Insa studiul in cadrul caruia unei grupe de oameni sanatosi i sau dat astfel de medicamente, in timp ce alteia, formata tot din oameni sanatosi, i s-a dat placebo, fara ca voluntarii sa stie ce pastile iau, a aratat clar ca doar in prima grupaa au aparut efectele adverse si ca acestea erau cat se poate de reale, a explicat Christina Reimer, cercetator in cadrul Universitatii din Copenhaga, autoarea studiului.

Pe langa proprietatile antispetice, mierea s-a dovedit un remediu extrem de eficient in tratarea cancerului, bolile cardiovasculare si neurodegerative, precum si in cazul tratamentelor antiimbatranire.

Cea mai veche imagine a unor culegatori de miere, dateaza de acum 10.000 de ani, si a fost descoperita intr-o pestera din Spania, in apropierea orasului Valencia, cele mai mari tari producatoare de miere sunt China, Turcia si Statele Unite ale Americii.

In Grecia Antica, orice tanara mireasa trebuia sa isi inmoaie degetele in miere si sa unga pragul casei cu acesta. Se spunea ca acest ritual ajuta la buna intelegere dintre soti si duce la relatii bune cu soacra.

mierea, medicament pentru cancer

In Egiptul antic, 100 de vase cu miere erau echivalentul unui taur matur. S-a dovedid faptul ca mierea este singurul aliment care nu se strica niciodata. Cu toate acestea, mierea trebuia tinuta in vase inchise ermetic, de culoare inchisa, si la temperaturi intre +4 si -10 grade. Lumina zilei distruge enzimele albuminoase antibacteriene din miere. Mierea este printre singurele alimente care contin majoritatea vitaminelor cunoscute.

Din miere se fabrica inclusiv bauturi alcoolice. Daca in trecut, din miere se obtinea miedul, in prezent, mai multe soiuri de bere au ca ingredient principala miere.

In conclzie, mierea este un aliment foarte important dupa cum ai observat in acest articol, care nu trebuie neglijat. Chiar daca piata din Romania nu valoreaza foarte mult acest produs pe care noi apicultorii cu greu ne straduim sa il obtinem, ar trebui sa aiba si un pret pe masura efortului depus, insa trebuie sa traiesti cu speranta ca lucrurile vor merge inspre avantajul nostru.

>