7 Dusmanii Ai Albinelor

Albinele au o multime de dusmanii naturali precum si produsele lor, care pot fi atacate de o serie de raufacatori, provocand stricaciuni cuibului familiei de albine, fie micsoareaza populatia de albine din cuib, fie fura produsele stupului pastrate de-a lungul anului.

Insa cu toate astea, noi ca si apicultorii trebuie sa cunoastem care sunt totii dusmanii albinelor si sa ii combatem intr-un mod cat mai eficient, pentru ca familiile noastre cu albine sa nu sufere din aceasta cauza.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Dupa cum urmeaza, voi enumera care sunt cei 9 dusmanii ai albinelor de care trebuie sa te feresti mereu si cum sa ii combati:

1.Galerioza – este gaselnita sau molia cerii, este un fluture gri-inchis si lung de 9-17 mm, iar masculul este mai mic.

cum sa previ gaselnita

In perioada de imperechere masculul emana un miros aromat, prin care atrage femela. Dupa iesirea din gogosi, fluturii se imperecheaza, iar apoi femela intra noaptea in cuib depunand 700-1000 oua, din care dupa 10 zile ies larvele, care timp de 30 de zile sapa galerii in faguri, distrugand celulele si consumand ceara. Apoi ies si se transforma in nimfa.

Prevenirea

Pentru a preveni dezvoltarea gaselnitei, iti recomad sa dezinfectezi ori de cate ori este nevoie fiecare stup in parte si mai ales sa nu neglijezi curatenia de primavara care este foarte importanta pentru toata durata senzonului apicol.

In cazul in care esti atacat masiv, iti recomand sa indepartezi fagurii care sunt puternic atacati, iar la cei mai putin contaminati folosesti un varf de cutit sau un cui pentru a deschide galeriile si indepartezi larvele.

2. Fluturele (cap de mort) – este un fluture mare, de marimea unei palme de om atunci cand are aripile desfacute.

fluturele cap de mort

Denumirea vine de la desenul asemanator craniului unui om, pe care il are in parte dorsala a aripilor.

Poate patrunde noaptea pe urdinis scotand un sunet asemanator cu al matci si se hraneste cu miere. La plecare, fiind prea voluminos, daca urdinisul nu este destul de inalt nu va mai putea sa iasa si deci va fi omorat de albine care il vor descoperi in stup.

3. Viespile – are copul de culoare galbena cu dungi negre, si traieste in colonii.

lectii apicultura.ro

Viespile ataca albinele din familiile slabe, in special toamna cand albinele nu zboara, pentru a le consuma mierea, acestea fiind mult mai puternice si rezistete la frig. S

Se cunosc multe specii de viespi:

 • Vespa crabro
 • Vespa germanica
 • Vespa gallica
 • Vespa silvestris
 • Vespa media
 • etc.

Cea mai daunatoare dintre toate speciile fiind vespa crabro, care pandeste albinele la urdinis si le ataca din zbor si le mananca.

Viespile traieste in colonii, si se adaposteste in scorburile copacilor, in soproane, poduri, strasina sau in pamant. Ataca de obicei dimineata, cand timpul este racoros si albinele sunt mai putin vioaie si se apara mai greu sau chiar deloc.

Prevenirea

Cel mai important este sa depistezi cuiburile viespilor si sa le distrugi cu insecticide, mai ales primavara cand sunt in numar mai mic, putandu-se distruge femelele care supravieturiesc solitare, oprind astfel aparitia generatiilor tinere.

4. Barzaunele (zis si lupul albinelor) – este asemanator cu viespile, insa mult mai mare el si isi face cuibul pe sub pamant pe unde circula.

De obicei ataca albinele lucratoare cand vin de la cules. Atacul de viespi are loc in general toamna cand familiile sunt mai slabite.

Prevenirea

Poti combate barzaunele asemanator cu a viespilor, sau prin omorarea ei cu o paleta in timp ce zboara prin stupina, avand un zbor foarte lent. Insa trebuie sa ai grija, pentru ca te poate ataca la fata.

5.Pigoria – este cunoscuta si sub denumirea de albinarel. Este o pasare mica foarte colorata, care traieste in regiuni cu terenuri puternic erodat, unde isi construieste cuiburile sub forma de galerii adanci de 1-2 m, sau in scorburile copacilor.

7 Dusmanii Ai Albinelor

In perioada rece cand nu are hrana, prigoriile se aduna in stoluri mari, atacand albinele  din stupina sau pe cele care se intorc de la cules, avand un zbor greoi si foarte lent.

Atacurile cele mai frecvente le vei intalni in luna iunire, cand isi cresc puii si in luna august cand pleaca spre tarile calde. O prigorie poate sa consume intr-o zi pana la 60-80 de albine.

Prevenirea

Cel mai eficient mod pentru a scapa de prigorii, mai ales cand numarul este foarte mare, trebuie sa le distrugi cuiburile cu substante de tip respirator, iar in felul acesta vei scapa de aceste pasari daunatoare de langa stupina ta.

6.Ciocanitoarea (ghioana) – este periculoasa in timpul iernii, pentru ca poate sa perforeze peretii stupilor, in special cei amplasati in padure.

curs de apicultura online

Prevenirea

Trebuie sa ti la distanta ciocanitorile folosind plase protectoare sau diferite speritori.

6. Soareci – indiferent daca sunt de casa, de camp sau de padure, intra in stupii si se instaleaza toamna pentru iernare, pe urdinis sau prin alte crapaturi. Ei consuma miere, pastura, distrug fagurii si deranjeaza albinele.

Prezenta soarecilor in stupi poate fi constanta prin ascultarea stupilor, dupa rumegusul de faguri amestecat cu albine roase si fecale de soareci de la urdinisul stupilor. Cand ai constatat ca un soarice a patruns intr-un stup, intervi imediat si il scoti afara.

Prevenirea

Pentru a combate soarecilor si sobolanilor, se poate face pe cale mecanica, chimica sau bologica, dintre toate aceste tehnici, cea mai eficienta este cea chimica, care se bazeaza pe momeli cu diferite rodenticide.

7. Ursii bruni – pot produce pagube stupinelor care sunt amplasate in zona de munte prin atacarea stupilor si distrugerea acestora pentru consumul fagurilor cu miere.

Prevenirea

Indepartarea ursilor o poti realiza prin provocarea zgomotelor sau focul de noapte in apropierea stupinei.

 

In concluzie, nu este deloc greu sa previi cei 7 dusmanii ai albinelor, pe care trebuie sa ii tin cat mai departe de stupina ta.

 

Cu prietenie,

Iosif.

 

PS – Chiar daca articolul de astazi a fost putin mai plictisitor, insa vreau sa recunosti importanta acestor sfaturi de care aveai nevoie.

Raspunde-mi acum, cu ce daunatorii ai avut probleme in ultima perioada si cum i-ai distrus?

 • Problema am cu gaselnita.Fagurii ii iau la mana din cand in cand si cu un holdsurub distrug larvele.In plus mai ard un baton de sulf.

 • Cum scot soarecele iarna din stup, ,,il rog sa iese sau mai astept sa vina caldura”. Pentru cei ce au probleme am construit o ,,cursa biologica’ de prindere a soarecilor vii. idem pentru sobolani. Nu tu otrava, infectie, miros neplacut si boli precum ,,tricofitia, scabia, etc”.
  La lectia de stuparit nu s – a spus nimic despre randunelele care mananca ALBINE.
  Cate albine manaca o randunica la o siesta?

 • Sarbatori fericite! Cu ursii, prigorii si ciocanitoarele inca n-am avut de-a face. Impotriva soarecilor folosesc gratii metalice la urdinis. Nu stiam insa despre viespii si bondari. La primavara voi fi mai atent la spectul acesta. Multumesc pentru sfaturi!

 • >