Ce Trebuie Sa Faci Toamna In Apicultura

Vine toamna iar apicultorul trebuie sa se alinieze cu acest anotimp, si sa execute lucrarile care sunt cele mai importante pentru ca familiile de albine sa ierneze cat mai bine. Iar primavara la culesul de rapita sa avem albina suficienta sa culegem nectarul.

Anul apicol incepe de acuma, toamna reprezentand un nou debut si un prilej de a pune stupina pe o alta treapta a performatei. Lucrarile de toamna se demareaza la inceputul lunii august si se impart in trei mari categorii:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

  1. Lucrari de intensificare a cresterii puietului
  2. Asigurarea rezervelor de hrana pentru iernare
  3. Pregatirea cuibului familiilor de albine in vederea unei iernarii de calitate.

1. Lucrari de intensificiare a cresterii puietului

Ce Trebuie Sa Faci Toamna In Apicultura

Pentru ca familiile de albine sa iasa cat mai puternice din iarna, trebuie ca inca din toamna sa asiguram o populatie numereasa, bine hranita si intr-o stare de sanatate cat mai buna. Acest lucru nu este foarte usor, mai ales ca sunt foarte multe lucrari de facut, si este foarte solicitat sa le termini intr-un timp limita. Insa cu toate astea trebuie avute in vedere urmatoarele lucruri:

Asigurarea de matci tinere si viabile – cu timpul iti vei da seama ca o matca sanatoasa poate face fata la un ritm constant de depunere a puietului. In acest scop nu trebuie sa toleram in stupina matci mai batrane de 2 ani si in decursul verii sa facem inlocuirile necesare. Din punct de vedere biologic, matcile batrane isi limiteaza depunerea puietului atunci cand in natura nu mai exista un cules bogat de nectar si polen, pe cand cele tinere se comporta diferit, isi mentin in continuare ritmul chiar daca reusrsele nectarifere si cele proteice sunt mult mai mici (valorifica mult mai bine culesurile de intretinere).

Un alt avantaj al matcilor tinere este acela ca in primavara vom gasi un procent redus de familii ramase orfane (dupa unii autori procentul este de 0,5%). Cu toate astea nu se recomanda ca schimbarea sa se faca toamna, mai ales daca folosim botci sau matci neimperechiate decat in cazuri de urgenta.

Deblocarea cuiburiloro alta cauza a scaderii depunerii puietului de catre matca este blocarea cuibului cu miere sau pastura. Odata cu venirea toamnei si  in prezenta unui cules mediu, instinctiv, albinele blocheaza cuibul, cautand sa-si asigure necesarul de rezerve de hrana. Practic se intampla ca matca sa nu mai aiba unde depunde oua, numarul celulelor libere scazanad drastic.

Pentru a inlatura acest neajuns, la stupii orizontali si verticali cu magazii, se introduc periodic in mijlocul cuibului faguri claditi, care sunt mai vechi. Aceste spatii libere se creeaza prin scoaterea fagurilor marginasi. La stupul multietajat lucrarea este mult mai simpla si se realizeaza prin inversarea periodica a corpurilor. Atentie insa, pentru ca trebuie sa se realizeze prin inversarea periodica a corpurilor. Atentie insa, pentru ca trebuie sa avem grija ca niciunul din corpurile inversate sa nu fie corpul care gazduieste rezervele de hrana.

Asigurarea cu faguri de calitate

Ce Trebuie Sa Faci Toamna In Apicultura

Fagurii ce raman in cuibul familiei trebuie sa fie bine construiti, fara celule de trantori sau alte defecte. Toti fagurii care nu corespund acestor criterii le scoti fara sa te gandesti prea mult. Asiguri fagurii de calitate mai ales in “zona fierbinte” a cuibului, adica acea zona in care primavara se vor creste noile generatii.

Asigurarea de culesuri tarzii si hraniri de stimulare

Prezenta unor culesuri tarzii de nectar si polen impulsioneaza matca sa depuna oua. Insa prelungirea acestei perioade aduce mari avantaje stupinei in totalitatea ei, albinele recapata o stare febrila care este caracteristica unui bun cules. Stuparii pot pune familiile in acesta stare favorabila fie prin deplasarea in pastoral la locatii care ofera culesuri tarzii, fie prin incercarea de asigurare a unei baze de cules prin alegerea unei vatre permanente adecvate.

Reducerea si impachetarea cuiburilor

Ca si in primvara, obtinerea unui climat favorabil se procedeaza la strangerea cuibului, astfel incat sa avem albina pe ultima rama, dupa care punem diafragma. Iar in stup vor ramane numari fagurii care sunt acoperiti bine de albine, marginiti de faguri cu miere si pastura. Fagurii scosi din cuib, se trec dincolo de diafragma si prin descapacirea lor mierea v-a fi mutata de albine in cuib.

ATENTIE! Nu se lasa pana tarziu in toamna fagurii dupa diafragma, asta pentru a impiedica o formare gresita a ghemului de iernare.

2.Asigurarea rezervelor de hrana

Ce Trebuie Sa Faci Toamna In Apicultura

Albinele ierneaza stranse intr-un ghem si in tot acest timp climatul este asigurat de o miscare continua a lor. Cand conditiile extrene permit, familia de albine demareaza cresterea puietului, la inceput mai lent, pe suprafete mici de fagure, urmand ca odata cu imbunatatirea vremii, inspre primavara, cresterea sa fie accelerata. Dupa cum bine stiti albinele care intra in iarna traiesc 5-6 luni, deci asigurarea rezervelor pana la aparitia primelor culesuri este o lucrare foarte importanta.

Aceste rezerve sunt folosite la autointretinere si pentru cresterea puietului. O familie fara prea multa hrana risca sa se piarda in iarna, asta fara sa vorbim de cantitile mici de puiet crescute. Ce trebuie sa avem in vedere pentru a rezolva problema hranei?

Calitatea hranei – mierea din faguri trebuie sa fie miere florala. Ca o prima conditie ar trebui sa mentionam ca mierea de mana trebuie eliminata in totalitate din stupi. Daca iernam familiile cu acesta miere in faguri riscam sa pierdem albine. O alta conditie este ca toata miere din faguri sa fie capacita.

Mierea este un produs hidroscopic si daca nu este capacita se poate altera. Si acesta miere daca este consumata de albine, poate produce boli foarte grave. Un alt aspect important este ca albinele trebuie sa ierne cu miere care nu cristalizeaza. In special mierea de rapita, prin puterea mare de cristalizare, este foarte daunatoare si trebuie inalturata cat mai repede.

Hranirea de completare – o rama corect aleasa trebuie sa contina miere pe ambele fete min 2-3 kg de miere, si accepta si ca o ultima optiune cu 1,5 kg miere, dar acestea trebuie folosite cu multa precautie. Iar ca rezerva de pastura, fiecare familie trebuie sa aiba minim 1 fagure cu pastura, fiind si pentru acest fagure valabile recomandarile facute la cei cu miere.

3.Pregatirea cuibului familiilor de albine

lectii apicultura

Aranjarea cuiburilor familiilor de albine se face in functie de terminarea culesurilor, starea vremii si prezenta puietului. Timpul acestei aranjari difera de la an la an, iar stuparul trebuie sa aprecieze foarte bine momentul ales. In principiu in cuib se lasa atatia faguri cat sa fie ocupati de albine, iar acestea sa aiba acces la hrana toata iarna. Sunt trei metode de aranjarea fagurilor:

  • Amplasarea bilaterala: este cea mai folosita metoda, si consta in aranjarea fagurilor mai plini cu miere spre extremitati iar catre mijlocul cuibului in ordine descrescatoare.
  • Amplasarea unilaterala: se foloseste in general pentru a ierna doua familii intr-un stup. Fagurii se randuiesc de o parte si de alta a diafragmei. Langa diafragma se aseaza fagurele cu cea mai mare cantitate de miere, urmand fagurii cu cantitati descrescatoare.
  • Amplasarea centrala: fagurii din centrul cuibului contin cea mai mare cantitate de miere, urmatorii fiind pusi cei cu miere din ce in ce mai putina.

La toate tipurile de aranjare se va urmari ca fagurii sa nu contina mai putin de 1,5 kg de miere si sa fie bine construiti. La stupii multietajati iernarea trebuie facuta de regula pe doua corpuri, in corpul superior trebuie sa existe 14-15 kg de miere. In corpul de jos mierea se gaseste doar pe fagurii laterali. In cazurile cand familia ierneaza pe un singur corp, atunci preferam o asezare centrala a fagurilor.

In concluzia acestui articol, este foarte important sa executam corect toate lucrarile de toamna, pentru ca la primavara sa nu ne trezim cu 2-3 sau poate chiar mai multi stupii morti si sa ne intrebam cu ce am gresit. In acest articol ti-am prezentat in linii mari toate lucrarile pe care trebuie sa le faci incepand din acest moment.

PS 1: daca nu ai hrana suficient, sau daca ai scos prea multa miere, iar in stup a mai ramas foarte putina, este momentul sa le pui hrana de completare.

PS 2: De asemenea, daca ti-a placut, da un „share” – pentru ca sunt sigur ca exista oameni care au nevoie de aceste informatii care le poate salva famiile de albine.

  • Foarte frumos dar totusi suntem la sfarsitul luni august se putea pune acest articol la începutul luni august

  • Am alt punct de vedere la ceea ce am citit.
    Nu schimb matca la doi ani, se recomanda trei ani dar poate duce pana la cinci ani (depinde de intensitatea depunerii de oua, marimea stupului …..). Urmaresc evolutia acesteia si intervin cand scade randamentul. Am avut situatia cand am luat matca cu evolutie slaba si am mutat-o in alt stup unde evolutia a fost foarte buna (cu gandul s-o am de rezerva in caz de urgenta).
    Nu schimb matca vara in apropierea culesului pentru ca orice modificare (miros strain) atrage cateva zile de adaptare si pierd culesul.
    Se recomanda schimbarea matcii toamna. Fortat de imprejurari, aduc matca in cuib pentru al salva pierzand randamentul culesului.
    Pentru iarna folosesc doar lada cuib (partea de jos), catul il depozitez pentru pastrare si tratre contra moliei.

  • >