Amplasarea Stupilor In Pastoral

Stuparitul pastral vine din necesitatea obtinerii de productiei de marfa cat mai mari care sa conduca la o cat mai buna rentabilizare a stupinei si din dorinta de a valorifica, in conditii economice avantajoase, resursele de nectar din diverse zone bioapicole caracteristice din tara noastra.

Locul unde iti vei amplasa stupina trebuie sa fie linistit, fara zgomote sau animale care sa deranjeze in permanenta stupii. La latitudinea noastra se poate evidentia faptul ca un loc adecvat albinelor trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

  • Locul sa fie insorit, cald, uscat si ferit de vant
  • Sa aiba suficiente flora melifera de hrana in aria de zbor a coloniei
  • Sa faciliteze transportul la stupina
  • Sa cauti un loc ferit, unde sa nu existe multe stupina in zona in timpul culesului.

aplasarea stupinei in pastoral

Insorit, cald, uscat – aceste cerinte sunt importante mai ales primvara. In unele locuri de amplasare, coloniile trebuie sa-si efecteze zborul de curatare.

Ele vor fi ferite de posibilii agenti patogeni. Albinele moarte si gunoiul  sunt eliminate. Desi coloniile de albine agentii patogeni Nosema sunt omniprezenti, ei declanseaza boala numai in anumite locuri. O intensificare a zborurilor garanteaza, in primaverile timpurii, o hrana indestulatoare. O data cu acesta sporeste si activitatea de curatare a fagurilor si a puietului care va infrana tendintele de roit a anumitor rase de albine.

Ferit de vant – un observator atent isi da seama ca, in comparatie cu alte insecte, albina melifera nu este deloc o buna zburatoare. Ea apare uneori chiar neputincioasa, mai ales atunci cand este incarcata. Numarate albine moarte vizibile atunci  cand bate vantul de rasarit, la locul de sationare a stupinei primavara, in zilele insorite sunt o dovada in acest sens. Ele cand pe iarba si intepenesc, la temperaturi mai mici de 10 C. Majoritatea sunt albine incarcate cu polen. Asadar, este logic ca se va cauta un loc ferit de vant, in special de vantul de est.

Aria de zvor delimitata – intinderea pe care albinele lucratoare o acopera in zborul lor este limitata. Ea insumeaza, primavara circa 1 km pana la 2 km, o data cu trecerea sezonului si cu terminarea ofertei de cules, aria se extinde la 3-4 km.

Directia de zbor – este strans legata de amplasarea stupinei. Se intelege prina ceasta directie pe cer a culoarului de zbor si a urdinisului.

In regiunile mai calde, intinuturile sudie sau mai expuse orientarea in zbor nu este atat de importanta. Experienta a aratat totusi ca in Europa Centrala dezvolatrea sporita a coloniei, primavara, joaca un rol hotarator.

Sistemul de stuparit pastoral

amplasarea stupinei in pastoral

Sistemul de stuparit pastoral se refera la intretinerea familiilor de albine ca stupi amplasati pe vetre de stupina temperare si de intretinerea a familiilor de albine cu stupi amplasati in pavilioane mobile.

Acest sistem de stuparit a transformat apicultura statica din trecut intr-o apicultura dinamica, moderna prin deplasarea rapida a familiilor de albine de la un cules la altul.

Stuparitul pastoral cu stupi amplasati pe vetre de stupina temporare – acest sistem se refera la intretinerea familiilor de albine, pe diverse vetre, urmarindu-se dezvoltarea acestora ca si in cazul sistemului de intretinere  a albinelor pe vetre permanente.

De obicei familiile de albine sunt pregatite pentru iernarea la un cules de intretinere sau cu ajutorul tehnicilor specifice de hranire artificiala, sunt iernate pe vetre permanente de iernare, iar odata cu venirea primaverii si inceperea infloririi pomilor fructiferi, a rapitei si mustarului, sunt deplasati pentru valorificarea resurselor de nectar si polen din natura in scopul dezvoltarii familiilor de albine si polenizarea acestor culturi entomofile.

Ulterior, stupii sunt transportati la diverse culesuri de productie, cele mai vizate fiind:

  1. Salcamul
  2. Tei
  3. Floarea soarelui

In functie de distanta si costurile implicate.

Deplasarea familiilor de albine poate fi efectuata si la alte culesuri cum ar fi:

  • Zmeura
  • Faneata
  • Mana
  • Zburatoare

Iar in zona montana intalnim:

  • Coriandru
  • Facelia

Si alte culturi de camp sau flora spontana in zona colinara si de stepa, menta de apa in zona inundabila a Deltei Dunarii in lunile septembrie si octombrie, dupa care stupinele se retrag pe vetrele de iernare unde raman pana la primavara urmatoare.

In aceasta perioada se urmareste cu atentie dezvoltarea familiilor si mentinerea acestora in stare activa pentru valorificarea in cele mai bune conditii a culesului de nectar.

Este un sistem din ce in ce mai practicat in conditiile din tara noastra, in special de apicultorii semi-profesionisti si cei profesionisti, cu numar mare de stupi, tinand cont si de faptul ca majoritatea acestora sunt dotati cu stupi de tip vertical, care se preteaza la transport si sunt utilati cu diverse sisteme de transport. In acest scop, familiile se pregatesc pentru transport si la momentul potrivit se transporta cu diverse sisteme de transport, care in general sunt remorci tractate, camioane apicole special modificate.

Acest sistem de practicare a apicultorii este caracteristic stuparilor care isi orienteaza productia pe linia obtinerii in principal a unor cantitati cat mai mari  de miere si care sunt organizati corespunzator pentru conditionarea si valorificarea productiilor de miere realizate ca urmare a deplasarii repetate a stupinelor.

Stuparitul pastoral cu stupi amplasati in pavilioane mobile – necesita valorificarii superoare a resurselor melifere dar si dorinta apicultorilor de a elimina o serie de activitati de manipulare a stupilor de incarcare si descarcare si de a actiona rapid si eficient pentru deplasare stupinelor si protejarea familiilor de albine impotriva efectelor imediate sau substantelor toxice unor pesticie aplicate culturilor melifere.

Practicarea stuparitului pavilionar poate prezenta eficienta economica prin realizarea unor productii apicole sporite comparativ cu celalte sisteme de stuparit practicate in condtiile din tara noastra desi necesita importante cheltueli de investiti pentru realizarea pavilionului si unele dificultati in manuirea familiilor de albine.

In concluzie, este foarte important sa mergem in pastoral cu toata stupina sau daca nu macar cu familiile de albine cele mai puternice pentru a creste productia de miere, cat si a celorlalte produse ale stupului.

PPS: Daca ti-a placut articolul  si inca nu esti abonat pe site, recomandarea mea este sa o faci acum. Vei fi la curent cu tot ce scriu aici pe site. O poti face daca apesi pe linkul de mai jos, dupa ce te abonezi vei primi gratuit ghidul 5 secrete pentru orice apicultor incepator:

5 Secrete pentru apicultorul incepator

De asemenea daca esti interesat sa iti cresti proprile matci selectionate la tine acasa, care te va  ajute sa iti cresti productia de miere cat si performantele apicole de pana acuma, apasa linkul de mai jos:

Cresterea Matcilor, Curs Online

PPS: Nu uita sa imi lasi un comentariu si sa imi spui. Cum iti alegi locul iti vei aplasa stupina in pastoral?

  • Pe mine m-ar fi interesat o parare despre stuparitul pastoral cu lăzi orizontale 17 pe 17-18 rame. Ma gândesc foarte serios sa trec pe orizontal datorita riscului mai mic de roire, se umbla mai ușor la ei, nu trebuie sa mai dam caturi jos iar în perioada mai rece nu mai fuge căldura în cat cacind cuibul, etc. Ma gândesc la 4 rânduri de stupi… Știu.. O sa spună toată lumea ca se vor depopula rândurile de sus dar și aici voi încerca să pun pe ultimul rand regine de roire care vor dona o mare parte din puietul ieșit la zbor celorlalte rânduri inferioare. Ce părere aveți? A încercat cineva schema asta?

    • Poate fi o idee buna, de obicei pe pavilioane se folosesc lazi pe 17-20 de rame, fiind mai usor de controlat. Insa mie imi place tot stupul standard pe 10 rame cu cat deasupra, mai ales ca albinele au tendinta sa lucreze pe vertical decat pe orizontal. Cel putin acesta era modul in care se dezvolta albinele in modul lor natural, in scorbura.

  • Eu cred ca este o diferență semnificativa ca și timp depus reviziei. La 80 de stupi aproape ca te lași de apicultura dacă stai sa manevrezi caturi în camion și am mai observat ceva la stupii orizontale și anume albina nu mai are tendința sa iasă din cutie la stupii orizontal deci nu mai urca. Hai sa facem un scenariu… Suntem în primăvara, avem stup pe 10 rame, bineînțeles ca nu avem cat pe el pentru ca am ieșit cu 5 rame de albina din iarna. Întrebarea este cum decurge dezvoltarea familiei pana la 10 rame? Nu tot orizontal? Și dacă continua aceasta dezvoltare pana la 17 rame care sa fie problema? Plus ca după 10 rame le punem distanta mai mare ca sa nu mai oua regina și în acele rame vor pune doar miere (teoretic pentru ca poate sa mai oua și acolo) sau punem gratie hanneman și atunci sigur nu mai oua în magazia orizontala…… Aștept păreri.

  • >