Cum pregatesc familiile de albine pentru iernat

In tara noastra perioada de iernare cuprinde formarea ghemului de iernare si impachetarea acestuia si pana la iesirea din iarna, primavara cand facem primele verficari sa vedem cum au iesit din iarna. Practic, iernarea albinelor cuprinde perioada de repaos din noiembrie – ianuarie, perioade in care scaderea de temperatura exterioara, albinele isi reduc activitatea, iar efortul coloniei se indreapa doar spre conservarea speciei si reluarea ciclului biologic de crestere a puietului si inmultirea odata cu inceperea activitatii de zvor la sfarsitul iernii.

cum sa pregatesti stupii de iernat

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Lucrarile de intretinere a famililor de albine de-a lungul unui an apicol se refera la urmatoarele perioade apicole:

  • Perioada de crestere a albinelor de iernare
  • Perioada inactiva sau repaosului de iarna
  • Perioada inlocuirii albinelor de iernare si dezvoltare de primavara
  • Perioada inmultirii naturale si perioada de vara (a culesurilor principale)

Scopul acestor masuri este ca la intrarea in iarna colonia de albine sa aiba cel putin 1,5 – 2 kg de albine si 18-20 kg de miere de buna calitate in faguri, precum si pastura necesara dezvoltarii corpului gras pe baza caruia albina este pregatita sa reziste mai multe luni si sa reia in primavara ciclul coloniei de dezvoltare.

In acest sens principalele lucrari, care incep odata cu ultimul cules din vara, au in vede urmatoare lucrari:

  1. Asigurarea cu matci de buna calitate (schimbarea matcilor, mai ales a celor mai batrane de 2-3 ani), iar aici iti recomand pachetul complet pentru cresterea matcilor.
  2. Pregatirea rezervelor de hrana sub aspect cantitativ dar si calitativ
  3. Asigurarea conditiilor pentru formarea ghemului de iernare: un cuib proportionat, bine organizat, cu coaroane de miere bine formate, cu faguri de calitate, mai inchisi la culoare, pentru iernare, deoarece pastreaza mai bine caldura in cuib
  4. Se are in vedere unificarea coloniilor mai slabe sau ajutarea unora cu rezerve de la alte colonii sanatoase
  5. Asigurarea caldurii in cuib, prin lucrari de stramtorare a cuibului pe fagurii cu populatie de albine si hrana suficienta.

Pregatirea propriuzisa a familiilor de albine

cum trebuie sa pregatesti stupii pentru iernat

In cele ce urmeaza iti voi prezenta toate lucrarile pe care trebuie sa le faci pentru ca albinele sa ierneze cat mai bine, iar pierderile sa fie minimale, deci respecta urmatoarele aspecte foarte importante:

  • stramtorarea cuibului – trebuie sa scoti din cuib toate ramele care sunt goale si ocupa spatiu degeaba in cuib. Stragi cuibul doar pe ramele ocupate de ghemul de iernare asigura nu doar p buna termoreglare in ghemul de iernare dar contribuie si la cresterea rapida a populatiei in primavara.
  • impachetarea cuibului si asigurarea unei bune ventilatii – aceasta trebuie sa asigure o buna termorelgare, stiind faptul ca termoreglarea se face la nivelul ghemului de iernare si nu la nivelul stupului. Cel mai important lucru pentru ghemm este sa poata mentine o temperatura de circa 10 Celsius la marginea sa. Este foarte important sa izolezi peretele stupului unde familia de albine va incepe sa se dezvolte ca populatie, deoarece prezenta puietului va creste necesitatile energetice pentru a mentine o temperatura constanta de 35 Celsius. Trebuie sa sti faptul ca ramele goale au rol de izolant intre ghemul de iernare si aerul rece, datorita aerului captiv din celulele goale. Cand vei observa condens pe unul din peretii stupului sau pe podisor, inseamna ca izolatia este insuficienta.
  • izolatia capacului – se face cu diverse materiale amplasate deasupra podisorului. Daca ventilatia nu se produce normal sau daca nu avem capace etanse, vei evita ca izolatia sa se faca cu material cum ar fi poliestiren expandat si cel extrudat fata de restul materialelor de izolare.
  • fundul de stup cu sita de ventilatie –  mai este numit si fund antivarooa, confectionat atat impotriva parazitului varooa cat si pentru aerisire pe timpul transportului in pastoral al stupilor poate fi utilizat pentru iernare foarte bine, insa trebuie sa acoperi sita de ventilatie pentru ca sa eviti aerul rece sa patrunda in stup si sa produca o crestere de miere in ghem
  • ventilatia – este un factor important in iernarea familiilor de albine si asta deoarece umiditatea din interiorul stupului apare ca urmare a consumului de oxigen si elibrarii de bioxid de carbon si apa, si creste si datorita conditiilor de umiditate din exterior. O izolatie care contribuie la oetanseizare mare a stupului nu mai asigura o buna ventilatie, si atunci incep sa apara probleme. Deci sa ai mare grija cu ventilatia stupului pe timp de iarna.

Supravegherea iernarii

curs de cresterea matcilor online

In perioada de iernare trebuie sa le asiguri liniste in stupina, prevenind zgomotul produs de pasari, animale, trepidatiile datorita mijloacelor de transport care circula in apropiere. De asemenea in zilele calduroase albinele vor iesi la zborul de curatire. Ar trebui sa ajutam albinele sa execute zboruri de curatire ori de cate ori temperatura aerului se ridica peste 12 Celsius, deoarece aceste zboruri sunt foarte importante pentru eliminarea continutului fecalelor din rect pentru prevenirea imbolnavirii care se manifesta cu diaree, si pentru a stimula dezvoltarea coloniei de albine in ultima perioada de iernare.

In cazul in care familia de albine nu are suficienta hrana, trebuie sa intervi cu turte  energetice deasupra ramelor unde se afla ghemul. Doar spre sfarsitul lunii februarie dupa ce au facut un zbor de curatire si cand exista posibilitatea ca acest zbor sa se repede peste 2-3 saptamani, se pot administra turte energetice, care va stimula dezvoltarea familiei de albine.

In finalul acestui articol, iti reamintesc faptul ca impachetarea familiilor de albine este foarte importanta pentru ca in primavara sa ai niste familii cat mai puternice pentru a putea scoate cat mai multa miere.

  • nu-mi dau seama unde trebuie sa ma intorc sa fac confirmarea aia sa pot descarca si eu materialele pe care le postazi…sunt incepator si maintereseaza totul…te rog…

  • >