Copii pot sa inceapa practicarea apiculturii incepand de la varsta de 9 ani. Cel mai important lucru este ca micutii sa fie echipati corespunzator de cate ori lucreaza in preajma albinelor.
Iar daca se intampla sa fie intepati trebuie sa aveti la indemana atialergice, ceapa sau sare pentru a evita umflaturile.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Ce pot face copii cu albinele?
Pentru inceput este important sa li se ofere copiilor de citit carti despre apicultura, care ii va ajuta sa inteleaga mai bine rolul albinelor in mediul inconjurator.
Binteles ca acestea trebuie sa fie scrise intr-un limbaj simplu, nepretentios, lipsit de termeni stiintifici si daca se poate sa abiba multe imagini.
Copii trebuie sa stie cum sa desfasoara viata familiei de albine intr-un stup, ce rol are matca si trantorii, si care sunt atributiile unei albine lucratoare. Ei trebuie sa cunoasca nu doar anatomia albinei dar si felul in care este construit un stup.
Asadar o buna activitate practica ar fi construirea unui stup. Copii pot invata cum sa asambleze partile unui stup sau cum sa faca rame. Poti fabrica tu componentele unui stup, iar copilul tau sa te ajute la montat, in felul acesta petreci si timp de calitate impreuna cu copilul tau, si il integrezi putin cate putin si in lumea apiculturii.
Iar in timp ce montati fiecare componenta in parte, vei observa ca copilasul tau va deveni tot mai interesat si iti va adresa o multime de intrebari. Iar tu va trebui sa ai rabdare si sa ii explici tot ce esti intrebat, cu rabdare si calm astfel incat copilul tau sa inteleaga.
Lumea albinelor pe interesul copiilor
Cred ca nu este copil care sa nu fi auzit de Winnie the Pooh. Ursuletul cel lacom care a incercat sa fure mierea dintr-un stup de albine. Desi Winnie este un poznas si un dragut, copii nu ar trebui sa ii urmeze exemplu si sa fure mierea albinelor.
Albinele au si ele o lume a lor, pe care fiecare trebuie sa o cunoasca si sa o respecte.
Dupa cum toti copii stiu Winnie the Pooh a incercat sa fure mierea unor albine, care se aflau in varful unui pom. Acesta este de fapt locul din natura unde albinele care traiesc in Europa isi construiesc stupul.
Un copac cu scorbura ofera un loc uscat, intunecat si cu acoperis din lemn, unde albinele isi pot fixa fagurii. Astfel ele sunt protejate de soare si de ploaie. Scorbura le ofera si ventilatie desi albinele nu prea au nevoie de aceasta, deoarece au propriul sistem de “aer conditionat” care este foarte eficient.
Intrarea in stup este destul de mica. Astfel, le este mult mai usor sa pazeasca stupul si sa il apare de viespi sau de albinele straine care vor sa fure mierea.
Albinele au nevoie de apa primavara pentru a diula rezervele de miere iar vara pentru a racori stupul.
Stup de albine salbatice
Apicultorul (persoana care se ocupa cu cresterea albinelor) incearca sa ofere aceste conditii albinelor in stupul de lemn construit de oamenii. Totusi in acest stup albinele au unele restrictii, care il ajuta pe apicultor sa colecteze mierea fara a face rau albinelor.
Stupi artificiali
Toti copiii stiu ca albinele produc mierea. Din pacate multi copii nu stiu cat de mult tebuie sa lucreze o albina ca sa produca mierea. Si mai putini stiu ca albina este o insecta deosebit de inteligenta.
Intr-un stup se gaseste o regina, cateva sute de masculi numit trantori si cateva mii de albine femele infertile numite albine lucratoare. Numarul total de albine dintr-un stup este de aproximativ 80.000. Albinele lucratoare fac toate lucrarile din familie. Printre activitatile lor se numara:
- Construirea fagurilor
- Curatarea si protejarea stupului
- Harnirea reginei si a trantorilor
- Ingrijirea larvelor si hranirea lor cu laptisor de matcapolen, si miere
- Construirea de celule in care regina depune ouale
- Curatarea acestor celule
- Mentinerea caldurii si a umezelii in stup
- Colectarea de polen, nectar si apa.
Haide acum sa vedem ce fel de viata duce o albina lucratoare
O albina lucratoare traieste intre 4 si 6 saptamani. Timp de trei saptamani de la nasterea sa, ea locuieste in interiorul stupului.
Prima sa indatorire este aceea de a avea grija de larve, pe care trebuie sa le hraneasca cu polen si miere pe care le ia din depozite.
Cand albina lucratoare implineste 12 zile se activeaza in corpul ei glandele care produc ceara. Ceara este foarte importanta pentru albine deoarece cu ajutorul ei, ele construiesc fagurii de miere.
Dupa cum vezi in poza, fagurii sunt facuti din mici hexagoane. Intrebarea este cum pot face albinele aceste hexagoane atat de perfect fara ajutorul unei tipar. Oamenii nu pot nici macar desena ,sa nu mai vorbim construi astfel de hexagoane fara ajutorul diverselor aparate si calcule complicate. Totusi o albina in varsta de doar 12 zile poate construi un fagure perfect. Mai mult face acest lucru fara ajutorul vre-unui instrument.
Albinele incep sa construiasca hexagoanele din partile laterale si se intalnesc in mijloc. Poate ati observat ca toti faguri au aceiasi inaltime. Ma intreb cum poate oare albinele sa duca la capat o astfel de lucrare pe care nici macar oamenii nu pot. Aceasta este unul din multele mistere ale naturii.
Responsabilitatile unei albine lucratoare nu se termina aici. Pana la varsta de trei saptamani o albina lucratoare are ca sarcini, urmatoarele obiective:
- Depozitarea laptisorului de matca si a polenului in faguri
- Curatirea stupului si aruncarea in fata stupului a gunoiului si a albinelor moarte.
In ultima etapa a acestor trei saptamani albina are rolul de a proteja stupul de dusmani. Cand cele trei saptamani sunt determinate albina este suficient de dezvoltata incat sa paraseasca stupul si sa plece in colectarea de polen si apa.
Albina lucratoare se epuizeaza complet dupa inca doua-trei saptamani de lucru si moare
In timpul scurtei lor vieti, albina lucratoare munceste aproape non-stop. Trebuie stiut ca nimeni nu le invata pe albine ce au de facut. Incep sa lucrez din momentul in care se nasc. Gandeste-te cum ar fi daca un nou-nascut s-ar ridica din patul sau, si-ar face patul, sar spala si apoi ar avea grija de ceilalti bebelusi. Este ceva imposibil nu-i asa? Totusi albinele sunt capabile de asa ceva, acesta fiind rezultatul unor mii de ani de evolutie.
Albinele care danseaza
Ti-a spus cineva vreodata ca albinele danseaza?
Unele albine cauta o sursa de mancara in afara stupului. Dupa ce zboara toata ziua, isi gasesc propria sursa de hrana si apoi iau cat de mult laptisor de matca pot si se intorc la stup. Mai este mult laptisor de matca la sursa dar albina nu il poate colecta singura fara ajutorul celorlalte albine.
Albina cercetasa tine minte unde se afla sursa de hrana si apoi se intoarce repede la stup pentru a aduce si alte albine. Albina incepe sa se miste in fata stupului, miscarile sale avand forma cifrei opt. Albina se intoarce si isi scutura abdomenul in directia stupului e cate ori este necesar pentru a le informa pe celelalte albine cu privire la distanta la care se afla sursa de hrana. La sfarsitul acestui dans albinele inteleg unde se afla noua sursa de hrana, asa ca parasesc stupul in graba pentru a colecta polenul necesar.
Acesta este modul uimitor in care albinele comunica intre ele prin dansuri si opturi, pentru a le informa pe colegele nu doar locatia hranei ci si distanta, si drumul cel mai scurt.
Respectati Albinele – copiii pot fi tentati sa se joace in jurul stupilor sau sa infiga diverse obiecte in stupi. Pe langa faptul ca pericolele sunt mai mult decat evidente, copiii trebuie invatati ca insectele sunt fragile si vulnerabile si au dreptul sa isi construiasca casa in pace
Fii cu ochii in patru dar fii si calm in acelasi timp– cea mai buna metoda de a mentine in siguranta atat copiii cat si albinele este aceea de a-i invata pe cei mici despre mediul inconjurator. Spuneti-le sa fie atenti daca umbla desculti si explicati-le ca albinele pot fi atrase de parfumuri puternice sau de zahar. Masculii de albine care nu sunt dotati cu ace se pot comporta intr-un mod agresiv dar sunt inofensivi. ei au ochii mai mari decat cei ai femelelor, nu sunt acoperiti de polen si le lipsesc dungile preminente de pe abdomen.
Informati-va cu privire la miere- copiilor le place gustul dulce si bogat al mierii. Este mult mai bine pentru ei sa consume miere decat zahar deoarece aceasta contine vitamine. Oferindu-le miere de pe piata locala ajutati la dezvoltarea pietii locale de miere. Fii atent totusi, ca de multe ori mierea contine endosfere botulinice care pot deveni active in stomacul copiilor sub 12 ani, de vreme ce acestora le lipsesc acizii stomacali.
Fa rezerva de apa– precum majoritatea creaturilor vii, albinele au nevoie de apa. Sursele de apa umbroasa sunt cele mai bune. Adauga proprietatii tale o fantana sau un mic iaz si ofera-i copilului tau oportunitatea sa priveasca viata salbatica in actiune, sarcina de a umple bazinul cu apa este una simpla si poate fi data in seama celui mai tanar membru al familiei, care va invata responsabilitatea precum si conexiunea cu natura.
Salvati albinele– este putin probabil ca multi dintre noi sa isi inconjure proprietatea cu stupi. Dar sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a ajuta albinele. Renuntati la pesticidele si fertilizatorii pentru peluza- multe din chimicalele utilizte pentru peluze si gradini sunt letale pentru albine, in timp ce altele pot sa le slabeasca sistemul imunitar, permitandu-le parazitilor, bolilor si altor inamici sa le nimiceasca. Asadar optati pentru fertilizatori organici, naturali si controlati biologic. Cultivati plante care atrag albinele- asa cum multe plante au nevoie de albine pentru polenizare, albinele au nevoie de plante pentru nectar si polen. dar nu tot ce este verde este si bun.
De fapt albinele tind sa fie atrase de flori de culoare albastra, mov sau galbena. Cercetarile au aratat ca gradinile care au mai mult de 10 plante atragatoare pentru albine primesc cei mai multi vizitatori. Lasati buruienile sa creasca- multe buruieni obisnuite precum trifoiul sunt foarte atragatoare pentru albine.
Cu prietenie,
Pascu Iosif
PS: Da-mi un raspuns la articolul asta mai jos, intr-un comentariu, si spune-mi daca ti-a placut articolul ?
De asemenea, daca ti-a placut, da un „share” – pentru ca sunt sigur ca exista oameni care au nevoie sa iasa din „carapacea” rutinei, si sa impartaseasca si altora despre minunata lume a albinelor.
Super
Mia placut articolul,as dori sa aflu mai multa informatie despre albini!
Foarte frumos este facut articolul.Chiar mi-a facut placere sa-l citesc.
Foarte frumos și explicit,mulțumim.
Foarte frumos as vrea sa mai primesc.Multumesc mult
Sar putea accesa ceva fonduri pentru albine?
Dacă se poate cum?
Mulțumesc.
Frumos articol
deosebit si instructiv si plin de informatie utila
Forage frumos
multumim mult pt postare ! foarte interesant si de folos
Multumesc mult. Astept cu nerabdare sa mai primesc informatii.
Multumesc ! Am intrat numai acum in grup si sunt incantat . Succes !
Interesant si instructiv pentru toata lumea !
Foarte interesant. Totusi……….prea general. Poate………mai multe informatii, sfaturi, mai la concret!
o sa mai revin cu un articol in care sa includ mai multe detalii.
Un sfat sau o sugestie ,va rog daca nu deranjez,in legatura cu tratamentele impotriva paduchilor:
înafara de acele uleiuri esentiale pe care spuneti ca le-ati folosit (mai greu de gasit pt ca originea si calitatea lor este indoielnica) ce credeti despre uleiul esential de lavanda si cel de menta ( astea 2 le produc eu ) asupra paduchilor ? sau mai usor ceai de lavanda +menta peste care zahar (siropul de stimulare din primavara)
….si ar mai fi a 3-a varianta apa de lavanda si de menta (derivatele obtinute din procesul de distilare )
Aveti cunostinte despre eficienta lor?
Inca o data scuze pt deranj ,sa aveti o zi cit mai placuta,sarbatori fericite si….iernare usoara fara pierderi pt “fete”…..
Salut Dan,
Eu am cumparat de la plafar uleiurile esentiale pentru uz intern si am fost foarte multumit. Uleiul esential de menta este util pentru mascheaza feromonul albinelor, iar varroa este derutat, acelasi lucru se intampla si cu paduchele de gat (acarapis woodi), pentru ca nu mai poate localiza albina si sursa lui de hrana cu timpul va muri. Deci uleiul esential de menta este util in aceasta privinta. Iar uleiul de levanda are un efect de calmare asupra albinelor. Deci se poate folosi cele doua uleiuri in combinatie cu ulei esential de cimbru, care se poate face in casa o tinctura de cimbru daca nu aveti incredere in produsele din plafar si puteti folosi fara probleme, sau puteti faceti o tinctura din propolis, care este la fel de buna pentru albine impotriva nosemozei.
Insa nu va asteptati la rezultate spectaculoase dupa catva administrari.
Multumesc mult…
BRAVO. !!!! Meritati laude….
C.Constantin,nu mi-o luati in nume de rau,dar asa se invata apicultura…intâi lucrurile generale iar apoi fiecare activitate mai detailata atunci cind ai vine rândul….asa am fost si eu….adoram albinele de mic copil dar nu am avut iar acum 4 ani cind m-am apucat oarecum de agricultura prin inceperea unei mici afaceri cu capsuni mi-am luat un stup pt polenizare si….s-a reactivat “idila” din copilarie…acum am ajuns la 17 stupi (fara a mai cumpara de la altii) doar citind de pe forumuri si intrebind pe alti stupari cu experienta…incetul cu incetul invatam ….
Nu te supara insa pe alocuri ai ‘mancat’ un i de la copiii
Foarte frumos, si mai ales util
Un articol deosebit care te face sa vrei sa redevii copil visând la o lume fantastica, cea a albinelor!
O lectie foarte utila si conceputa foarte frumos care intradevar este initiere in apicultura penrtu incepatori. Multumesc frumos si astept cu nerabdare celelalte articole.
Felicitări!
Utile şi pe înțelesul tuturor aceste lecții, vă mulțumesc sunt interesat de ele.
Foarte interesanta Si utila descrierea dv Sper sa invat multe de la dumneavoastra sunt o apicultoare incepatoare care are multe de invatat am inceput anul trecut cu 2 familii,din care una a roit si am prins roiul si lam pus intro alta lada dar prin luna iulie la familia care nu a roit si avea miere pe fagurisus in magazie am observat in fata stupului un ghem de albine moarte si cand am verificat stupul era aproape gol albine moarte peste tot pe rame si fundul lazii am continuat cu roiul pe 4 rame si familia din care a roit in toamna roiul era extins pe 7 rame iar prin noiembrie cand am iesit din casa am obseevat cacurtea era plina de albine mam fus in gradina sa vad era din familia de roi un vecin a dat foc la meriste eu stau langa camp focul sa extins pe vreo 3-4 ha si albinele zburau spre fumul dinspre camp si agitate peste casa si curte seara si dimineata am verificat si nici urma de albina au disparut in noiembrie parca au roit si asa am iernat cu o familie care are albina pe 6 rame in prezent tocmai iam facut tratamentul pt varoza si plec increzatoare ca anul acesta o sa fie mai bine
Foarte frumos este făcut articolul.Chiar mi-a făcut plăcere să-l citesc.
super articol, va multumesc pentru timpul dedicat albinelor!sa va tina Dumnezeu sanatos!
va multumesc frumos 🙂
frumos articol
o lectie frumoasa multumesc