Automatizarea si eficienta in apicultura

Automatizarea si eficienta in apicultura, ar trebui sa fie pe primul loc in lista de obiective a fiecărui apicultor. Insa majoritatea se concentreaza pe orice altceva mai putin pe sistematizarea si eficienta.

Din punctul meu de vedere aceste doua elemente sunt esentiale nu doar in apicultura, ci in orice activitate unde gestionam diverse produse, ambalaje care necesita forta de munca si lucrari permanente.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

In apicultura, nu se vorbește deloc despre sistematizarea apiculturii, la nivel industrial. Desi in tara noastra avem diversi specialisti care gestioneaza un numar mare de familii de albine si au nevoie de o multime de angajatii care sa lucreze permanent.

Daca ar folosi diverse sisteme, relativ simple de implementat, ar putea sa gestioneze intreaga stupina cu un numar cat mai redus de angajatii.

Evident ca sunt lucrarii pe care numai omul le poate face, iar restul se poate automatiza.

Astfel incat 2-3 apicultorii sa poata gestiona o stupina foarte mare, cu toate lucrarile senzoniere.

Practicam o apicultura veche si depășita

Consider ca inca practicam apicultura parintilor nostri, invechita si prafuita de-a lungul timpului. Iar singurele imbunatatiri care sau adus, a fost mai mult la nivel comercial si de marketing.

Sunt si contributii reale bazate pe studii, care aduc rezultate daca sunt folosite corespunzator, insa acestea sunt putine si insuficiente, la cat de complexa este albina si dezvoltarea ei.

Desi noi credem ca daca citim o carte sau doua de apicultura stim cam tot, in realitate cand te apuci de apicultura si studiezi in profunzime subiectul, iti dai seama ca exista foarte multe lipsuri, pe care va trebui sa le acoperi tu, prin teste si incercari.

Din cauza faptului ca “praful de pe apicultura inca nu a fost sters, iar mirosul inca persista”,  productiile sunt slabe, iar majoritatea se plang, si depind de ajutorul de stat sau de fondurile Europene pentru a mai face ceva investii in stupina, sau pentru a sta la suprafata.

Pe langa asta, o mare parte din stupari cauta cele mai ieftine produse pentru stupina lor, tratamente ieftine, instrumente ieftine, faguri ieftini, rame ieftine, etc

Din aceasta cauza sunt probleme cu:

 • Varroa;
 • Nosema;
 • Loca;
 • Ramele sunt negre de ani de zile;
 • Faguri nu sun crescuti corect, si se rupt repede;
 • Lazile sunt crapate si distruse;
 • Materialul biologic este de slaba calitate.

Investim putin si cautam lucruri ieftine, pentru ca nu avem productii,  si ne dorim ca la final de sezon sa punem si ceva in portofel, sa ne bucuram macar putin de apicultura pe care o facem, ca de un venit pasiv.

Sistematizarea si eficienta in apicultura – doua sisteme care merita sa le implementezi in stupina ta

Sistematizarea si eficienta in apicultura
Sistematizarea si eficienta in apicultura

Primul sistem pe care ti-l recomand este linia de hranire.

Aceasta linie de hranire te va ajuta sa scutesti peste 30 de zile pe an. Doar apesi pe buton si faci stimularea la toata stupina in acelasi timp. Iar astfel vei scutii o multime de timp, daca ar fi sa faci manual aceasta operatie in fiecare zi.

In schimb cu aceasta linie in 3-6 minute, ai administrat la toata stupina 300-400 de ml, zilnic.

Mai mult decat atat acum lucrez la automatizare si mai mult a acestui sistem, adica, sa folosesc un programator care sa imi faca automat stimularea, si pe care sa il pot controla de pe telefon, prin wifi, oriunde as fi in lume.

Iar acest lucru mi se pare wow, pentru ca desi ma tot gandeam cum as putea sa fac un sistem folosind conducte de apa pentru automatizarea acestui proces. L-am cunoscut pe Oscar, care deja avea implementat aceast sistem si il folosea de ceva timp.

Testase mai multe ciuperci, conducte, iar acum era oarecum la o versiune finala cu mult imbunatatita, care mi-a placut foarte mult cum merge, si cat este de eficienta.

Daca iti doresti si tu o linie de hranire ii poti scrie la oscar@apicultordesucces.ro sau mie, si te vom ajuta sa iti construiesti propria linie de hranire, va trebui sa ne trimiti o schema cu amplasarea stupinei, sa iti spunem exact ce componente ai nevoie.

Pe langa asta, primavara poti incepe stimularea foarte usoara cu 200 de ml pe zi, sa simulezi astfel un cules, iar matca sa inceapa ponta cat mai devreme posibil. Iar la rapita si la salcam, vei avea stupii bomba, fata de ceilalti care au trei albine care zboara.

 

cantar apicol prin wifi
cantar apicol prin wifi

Pe langa linia de hranire este important sa poti vedea permanent de oriunde ai fi prin wifi de pe telefon sau laptop, greutatea stupului, daca cantarul a crescut sau din contra scade, umiditatea din exterior si din interior, zgomotul din interior plus alte detalii, care te vor ajuta sa intelegi mai bine nevoile albinelor.

Vei evita astfel sa ii controlezi din cand in cand si sa le afectezi microclimatul. In plus fata de asta orice deschidere de stup reprezinta o mica “interventie chirurgicala” pentru albine, pentru care vor avea nevoie poate chiar si 2-3 zile sa se refaca, dupa care sa continue dezvoltarea.

In plus fata de asta, vei putea interveni la timp, atunci cand chiar este o urgenta, si este nevoie de tine. Daca stupul a pierdut matca, vei fi anuntat, sau daca stupul vrea sa roasca, din nou fi anuntat.

Daca iti doresti si acest sistem, te rog sa imi scrii la iosif@lectiiapicultura.ro si te pot ajuta sa ai un astfel de sistem in stupina ta, prin care vei putea monitoriza usor si sigur evolutia stupilor, cat si a culesului, din pastoral sau stationar.

 

 

In concluzie

Sistematizarea si eficienta in apicultura, sunt cheia unei producții ridicate cat si a unui control mai detaliat si mai ușor asupra stupinei, plus ca vei munci mai puțin si vei avea mai mult.

 

Cu drag, 

Pascu Iosif! 

 

PS: Pe lângă cele doua automatizări, mai sunt multe altele.

Lasă-mi un comentariu mai jos si spune-mi, la ce alte automatizări te-ai gândit dupa ce ai citit articolul?

 

  • Salut, stupul este foarte slab din aceasta cauza a fost atacat de viespi. Poti pune capcane pentru viepsi si sa unesti stupul care a fost atacat si sa micsorezi urdinisul cat sa intre o albina. Cam asta poti sa faci.

 • >
  %d bloggers like this: