Cand poti incepe sa folosesti turta proteica, este o întrebare pe care majoritatea apicultorilor începători o pun in fiecare an, pentru ca nu știu care este momentul potrivit pentru a interveni cu turta proteica.
Insa prima data sa clarificam ce este turta proteica si care sunt efectele ei in familia de albine, cand o folosesc apicultorii si care este cea mai mare greseala pe care o fac cand folosesc turta proteica.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Turta proteica
Turta proteica este de doua feluri: 1. naturala folosind polen, 2. folosind inlocuitori de polen, cum este drojdia de bere, lapte praf degrast, sau un amestec gata preparat cum este ultrabee.
O turta naturala înseamnă sa folosim doar produsele stupului, adică sa imitam cat mai mult proteina albinelor din mediul lor natural care le asigura necesarul in lipide.
Lipidele sunt un set de molecule organice, care sunt alcătuite in principal din carbon si hidrogen si intr-o măsura mai mica de oxigen, care integrează lanțuri de hidrocarburi.
Lipidele îndeplinesc mai multe funcții importante in organismele vii, inclusiv rezerva de energie si de reglare a organismului. In plus li se atribuie capacitatea de a fi izolatori naturali, deoarece sunt conductorii slabi ai căldurii.
Daca analizam cele doua variante de turte despre care am vorbit mai sus, avem tendința sa ne îndreptam mereu către natural, ceea ce este si firesc. Însă de data asta o sa am o alta parere, poti folosi turtele cu polen facute de tine, doar daca tu l-ai recolatat in stupina ta, altfel poti contamina toata stupina cu bolii, cum ar fi loca, nosema..etc
Exista un risc foarte mare sa contina spori de nosema, loca si puiet varos, iar astfel sa iti infectezi toata stupina folosind aceste turte naturale.
Deși turtele din comerț pe baza de polen, sunt in mare măsura igienizat prin raze UV, însă nu este suficient pentru a elimina toții spori. Iar daca cumperi polen si il administrezi albinelor sub forma de turta, cu atat mai rau, pentru ca nu il poti igienza in mod corespunzător.
Astfel ca cea mai buna varianta rămân înlocuitorii de polen, pe care ii putem folosi fără grija deoarece aceștia nu conțin spori.
Turtele care folosesc înlocuitorii artificiali au probabilitatea mai mare sa încarce intestinul albinelor, daca nu este foarte bine calculata proporția fiecare componente, cat si modul de preparare.
Din aceasta cauza recomand sa folosești turtele proteice care au un laborator si fac cercetări avansate înainte sa lanseze o turta pe piata.
Mai ales daca folosești turtele proteice, înainte de zborul de curățire cum le folosesc eu, pentru a le oferi albinelor proteina necesara creșterii de puiet, de primavara devreme.
Ion Miloiu spune, “creșterea puietului este influențată direct de afluxul de polen. Pe baza consumului de polen se dezvolta glandele faringiene si albinele pot sa hrănească larvele. Daca nu dispun de polen glandele faringiene si albinele pot sa hrănească larvele. Daca nu dispun de polen, albinele folosesc rezerva proprie din organismul lor, depozitata acolo sub forma de proteine de structura”.
Conform spuselor lui Miloiu, daca ai deja puiet in stup si nu are proteina, albina va incepe sa isi consume din corpul ei gras pana cand se va epuiza definitiv. Iar asta va face ca albinele sa fie subnutrite, foarte slabe si sensibile la orice boala, deoarece sistemul imunitar este foarte slabit.
As putea spune ca este asemenea unei mame care isi alapteaza copilul, si care nu mananca deloc sau foarte putin, si astfel nu va putea oferi nutrientii care ii sunt suficienti unui copil sa creasca si sa se dezvolte in parametrii normali.
Ce turte sa folosești
Exista in comert o multime de turte proteice, unele mai bune altele mai putin bune. Insa cert este ca eu as folosi turtele care se bazeaza pe o cercetare profunda in spate, care au laboratoare de analiza si care se straduiesc sa produca turte cat mai “sanatoase” pentru a nu incarca intenstinul albinelor, si care ofera totii nutrientii unei bune dezvoltari a familiei de albine.
Sunt astfel de firme pe care nu o sa le denumesc aici, si care ofera o calitate foarte buna a produselor.
Cand sa folosesti turtele proteice – turtele proteice le poti folosi pe durata intregului an, cand nu ai culesuri de polen din natura atunci pui o astfel de turta pentru a ajuta familia de albine sa se dezvolte in continuare, si sa nu stagneze.
Daca familiile de albine sunt sanatoase si nu ai probleme cu varroa, le poti folosi si in perioada de repaus de primavara devreme, cand albinele inca nu au iesit la zborul de curatire, insa au deja puiet in cuib de o palma si deci au nevoie de proteina.
Cea mai mare greșeală cand folosesti turtele proteice – este foarte important sa tratezi extrem de bine familiile de albine de varroa si de nosema, iar astfel vei putea pune turtele proteice primavara devreme cand inca nu au iesit la zborul de curatire.
Insa daca pui turtele proteice iar tu nu ai tratat corespunzator familiile de albine, riscul sa faca diaree dupa care nosema este foarte mare. In acest caz ar trebui sa astepti pana cand ies la zborul de curatire dupa care sa adaugi turtele proteice, pentru a fii sigur ca intestinul albinelor este curat.
Când sa folosești turtele proteice
Ion Miloiu scrie foarte clar in cartea lui Hrănirea Albinelor.
“In momentul in care familia de albine începe sa crească puiet, prezenta hranei proteice este obligatorie”. Ion Miloiu
Daca tinem cont de acest aspect important, trebuie sa intervenim cu turtele proteice inca din ianuarie, cand matca incepe sa depuna puiet. Desi, uneori pe toata perioada de iernare exista foarte putin puiet, si rareori matca isi stopeaza ponta iarna.
In final
Tinand cont de aceste idei, cred ca te-au ajutat sa intelegi mai bine scopul proteinelor in stup, ce fel de turte sa folosesti, in ce perioada si de ce. Daca inca nu ti-am raspuns la toate intrebarile tale.
Te rog sa imi lasi mai jos un comentariu si o sa revin cu un alt articol sa iti voi raspunde direct la intrebarea ta.
Cu drag,
B. Pascu Iosif!
Super… însă cu multe lipsuri…. mai trebuie 3-4 articole sa acoperi in general aceasta tema.
Succes le mai departe!
Sigur Oscar, se poate include multe alte detalii.
Va multimesc mult d.Iosif pentru lectia publicata! Voi fi bucuros sa mai citesc mai multe articoledespre apicultura!Multumesc!
Cu mult drag, daca urmariti din aproape blogul, veti gasi mereu articole educative.
Mulțumesc!
Un articol interesant.
Eu administrez turte proteice după primul zbor de curățire de primăvară. Efectul este vizibil.
Multumim pentru toate sfaturile