In luna octombrie are loc finalizarea pregatirii familiilor de albine pentru iernare care consta in principal in activitati legate de organizarea cuibului. In aceasta perioada, familia de albine inceteaza cresterea puietului, centrul cuibului fiind alcatuit din rame goale sau partial goale. In acest sens, zilele insorite din luna octombrie ne permit o serie de interventii in cuibul familiilor de albine care au ca scop aranjarea cuibului pe fagurii necesari pentru o buna iernare si indepartarea celor necorespunzatori.
Cand zilele sunt mai racoroase si albinele formeaza un ghem rasfirat (semighem), avem posibilitatea de a analiza mult mai precis puterea familiilor de albine si in consecinta necesarul de faguri pentru iernare, tinand cont de faptul ca albinele trebuie sa ierneze pe fagurii cu o cantitate suficienta de miere pe care-i acopera plus doi faguri cu miere marginali.
Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
De asemenea, pentru o mai buna dezvoltare la sfarsitul iernii si in primavara, cand incepe din nou cresterea puietului, trebuie sa avem in vedere si pastrarea unor faguri cu pastura care vor fi incadrati inainte de ultima rama. Surplusul de faguri (goi, partial cu miere, de culaore deschisa) va fi ridicat si depozitat in corpuri de stupi, rastele sau dulapuri speciale, care sa asigure pastrarea acestora pentru sezonul urmator.
Lucrari pe care trebuie sa le faci in aceasta perioada
- Organizarea cuibului – cuprinde aranjarea fagurilor cu miere in functie de puterea familie de albine si tipul de stup/lada, indepartarea fagurilor goi sau partial cu miere care sunt in surplus. Aranjarea rezervelor de hrana care trebuie sa cuprinda o cantitate de 18-20 de kg de miere in functie de puterea familiei de albine. Aceasta miere nu trebuie sa fie de mana sau rapita.
- Unificarea familiilor temporare (ajutatoare) – le poti unifica intre ele sau cu alte famiii de albine mai slabe; surplusul de matci poate fi pastrat ca matci de rezerva pentru primavara, prin iernarea in sistem banca de matci, intr-o familie de albine orfanizata. Daca inca esti incepator si nu ai reusit sa iti faci proprile matci la tine in stupina iti recomand pachetul Cresterea Matcilor conceput special pentru incepatori.
- Fixarea gratiilor impotriva soarecilor – este necesar sa fixezi gratii impotriva soarecilor, pe care le poti gasi in comert sau ti le poti fabrica singur din tabla zincata.
- Stimularea si supravegherea zborurilor tarzii de curatire.
- Protectie termica a familiilor de albine prin impachetare – folosind materiale izolante, saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, dupa diafragma, care sa asigure si absorbtia umezelii din stup si circulatia corecta a aerului.
- Efectuarea de tratamente – necesare impotriva varroozei, amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hartie alba, cerata, parafina) care ne poate da infromatii despre modul cum ierneaza albinele si gradul de infestare cu varroa. O alternativa la clasica foaie de control este fundul antivarroaa sau fundul de control care permite examinarea a tot ce cade pe fund.
- Conservarea fagurilor goi – pe care ii vei conserva in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei; continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor vechi si de reconditionarea a elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare si a celor de surplus.
- Amenajarea perdelelor de protectie – in jurul stupinei impotriva vanturilor puternice, viscolului din timpul iernii, curentilor reci, animalelor..etc
De retinut este faptul ca pentru mai buna desfasurare a iernarii, in conditiile tarii noastre, familiile de algine au nevoie de o cantitate de 18-20 de kg de miere de calitate foarte buna care sa fie distribuita diferit in functie de stare familiilor de albine. La familiile puternice sau medii (care acopera cel putin 7-8 faguri cu albina) rezervele sunt aranjate astfel: in centrul cuibului se aseaza faguri cu cel putin 2 kg de miere avand in partea de jos celule goale pentru miezul ghemului, iar lateral acestora se aranjeaza fagurii in ordine crescatoare din punct de vedere al cantitatii de miere, terminand pe fiecare latura cu un fagure cu pastura si unul plin cu miere.
La familiile mai slabe de 4-5 rame cu albine, cuibul se organizeaza central pe faguri care au cantitatea cea mai mare de miere, iar marginal acestora se aseaza fagurii cu cantitati din ce in ce mai mici de miere.
Aceastea sunt doar doua variante de aseazarea a ramelor cu miere pentru iernare, insa cel mai bine este sa lasi albinele sa isi organizeze propriul cuib. Tu poti doar sa analizezi cuibul sa vezi daca contine suficienta hrana si cum este asezat, daca simti ca nu este in regula atunci poti aplica una din metodele de mai sus sau propria metoda pe care o consideri mai eficienta in cazul tau.
PS: Este bine sa stii ca:
- albinele aduna propolis mai mult toamna, fixeaza ramele, obtureaza crapaturile peretilor interiori ai stupului si evita patrunderea aerului rece si a curentilor.
- albinele depun polenul doar in celulele lucratoare, fiindca pentru a presa polenul au nevoie de un sprijin pe care in celulele de trantor nu-l pot avea: diametrul celuei conditioneaza respectivul instinct;
- productia de miere si ceara este influentata de in primul rand de proprietatile ereditare ale matcii, varsta ei, modul de intretinere a familiilor, precum si condiitile vremii, care determina in mare masura succesele productiei apicole;
- albinele se orienteaza pe timp urat, in principiu, dupa soare: ochii compusi ai albinei ii dau posibilitatea sa vada asa numita lumina polarizata pe care ochiul omenesc nu o deosebeste in lumina difuza.
PSS: Daca am omis lucrari pe care trebuie sa le faci in luna octombrie in supina, astept sa imi lasi un comentariu la acest articol. Si sa imi raspunzi la intrebarea: Ce te frustreaza cel mai mult la pregatirea pentru iernare?
Lasa-mi un comentariu cu raspunsul tau mai jos. Impreuna crestem si ne dezvoltam!
(Nu uita sa dai si un share pe Facebook, totodata)
Bună,
Foarte bine explicat și la obiect.
Întrebarea mea este ce facem contra viespilor care se plimbă cum vor prin stupi si cred că periclitează rezerva de hrană!