Stupul Curgator

Stupul cu robinet este inventia unei familii de apicultori din Australia, care sau gandit sa usureze munca apicultorilor din intreaga lume, prin inventia unui stup cu denumirea de Flow (care curge). Acest gadget iti permite sa recoltezi mierea fara a deschide stupul sau sa deranjezi albinele. Inventatorii australieni, Stuart si fiul Ceder Anderson, promit ca nu exista “nici un dezastru, nici o o agitatie iar albinele nu sunt deloc deranjate de acest proces”.

Hive Flow (stupul curgator) a adunat peste 13 milioane de dolari, pentru ca a acest concept sa devina realitate. Poate ca oamenii isi doresc cu adevarat sa ajute albinele si se gandesc ca acest gandget este raspunsul acestei frustrari acumulate.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Suporterii sustin ca prin simplificarea sau automatizarea procesului de extractie a mierii, care este un consumator mare de timp si energie, mai multi oamenii si-ar dori sa se apuce de apicultura si in acest fel vom inmulti albinele, care oricum sunt esentiale vietii pe pamant.

Un stup flow permite apicultorului sa vada albinele din stup, cat si mierea din interior cand este capacita si coapta, pentru a fi extrasa intr-un mod cat mai bland posibil atat pentru albine cat si pentru apicultor. Prin simpla inserare si intoarcere a unui maner metalic, celulele se sparg, hexagonalele fagurelui se transforma in canele pe unde mierea va curge printr-un jgheab in borcan.

Pentru a realiza acest stup, familia Stuart si Cedar Anderson au reusit sa creeze stupul cu robinet dupa 10 ani de munca in stupina.

Cum functioneaza aceasta inventia

Cand rama flow este plina cu miere si capacita, trebuie sa procedezi in felul urmator:

  1. Scoate capacul de acces si capacul pentru jgheab de miere (key access cap)
  2. Intrduce tubul de miere in jgheabul de miere (honey tube)
  3. Introduce cheia Flow in fanta inferioara (flow key)
  4. Rotiti in jos butonul de curgere cu 90 de grade

hive flow- rame pentru stupul curgator

In interiorul fagurelui, celulele sau despartit si sau transformat in canale pentru ca mierea sa curga pe jgheab spre borcan.

In acest timp albinele nu sunt deranjate in interiorul stupului. Daca se intampla sa fie o albina intr-o celula goala aceasta nu va fi ranita, deoarece exista suficient spatiu intre peretii pieptenilor.

stupul curgator

Iar mierea curge de-a lungul fagurelui direct in borcan pana la ultima picatura.

stupul curgator in romania,pret

Stupul minune este ideal pentru stupinele mici si mijloci, unde te va ajuta sa extragi mierea cat mai natural fara prea multa munca depusa, iar mierea extrasa are un gust deosebit deoarece uleiule volatile nu sunt pierdute in timpul extragerii la centrifuga (cum este varianta clasica).

 

Concluzie

Stupul curgator (hive flow) este o inovatie in lumea apiculturii moderne,  desi conceptul exista inca din ani 1930, insa cei doi australieni Stuard si Cedar Anderson, au reusit sa panteneze acest sistem si sa il puna pe picioarein cativa ani de zile.

  • Ma intereseaza sa achizitionez stupi de genul acesta. Detalii despre modul de achizitie si altele nu se regasesc in acest articol?

  • >