Cele 10 greseli pe care un apicultor incepator le face

Greselile iti ofera intodeauna oportunitatea sa inveti si sa te dezvolti, chiar daca nu este o metoda placuta, insa este esentiala la inceputul unei calatori noi. Sper ca aceasta lista de esecuri, sa te ajute sa nu mai faci aceleasi greseli pe care le-ai comite daca ai incepe de la zero fara sa te informezi si sa citesti despre apicultura.

Cele 10 greseli pe care un apicultor incepator le face

1 Starea de sanatate a familiilor de albine bazate exclusiv pe nivelul “traficului de albine de la urdinis”

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

incepatorii in apicultura

Incurajez apicultorii sa observe stupii din exterior,  ori de cate ori poti, pentru a verifica daca albinele aduc polen, sau pentru a opri o invazie de furnici sau viespi, furtisag.

Este o idee buna ca sa te familiarizezi cu ceea ce este “normal” pentru albine, in ceea ce priveste traficul(numarul de albine care tranziteaza in interiorul stupului si in afara), precum si in ceea ce priveste numarul de albine moarte in apropierea stupului. In acest fel vei putea recunoaste orice schimbare, intodeauna cand se produce intr-un mod diferit, comparand cu ceilalti stupi.

In ciuda acestor posibilitati, observarea din exterior nu este un subtitut al realitati interne, deci este esential sa deschizi stupul si sa examinezi interiorul familiei de albine. Adesea daca o problema se poate observa din exterior, este deja prea tarziu pentru a putea fi remediata din interior.

Verificarea familiei de albine din interior, trebuie facuta periodic pentru a preveni probleme cele mai grave pe care le poti remedia la timp si astfel sa salvezi colonia de albine de probleme ulterioare care pot aparea.

Din acest motiv, recomand ca incepatori sa-si verifice stupii o data la doua saptamani in afara culesului si, o data pe saptamana in timpul unui cules, sau in pastoral. Pentru a nu provoca un stres excesiv asupra albinelor si pentru a evita deranjul si intepaturile albinelor.

Procesul de deschidere a stupului este stresant pentru albine si perturba conditiile atmosferice controlate cu grija de ele in interiorul stupului, motiv pentru care multi apicultori experimentati fac putine deschideri in coloniile mai vechi si mai puternice. Cred cu tarie ca apicultorii incepatori, ar trebui sa-si controleze in mod regulat stupii in scopul de invatare.

Nota! Depinde de timpul pe care vrei sa ti-l dedice stuparitului, de numarul de stupi pe care il avem la dispozitie, de distanta stupinei si obiectivul pe care il urmaresti.

2. Iti este greu sa recunosti pierderea unei matci/regine

incepatori in cresterea matcilor

Un stup nu poate sa supravietuiasca fara matca, albinele care isi pierd matca isi vor modifica comportamentul lor, incat va fi destul de evident ca nu au matca si ca sunt dezorganizate, pana cand intr-un final vor pieri.

Este posibil sa ai o circulatie buna la urdinis, iar in interior sa gasesti miere, pastura si sa para ca totul este in regula. Insa daca te uiti mai atent, vei intelege ce se intampla cand o colonie de albine isi pierde regina, treptat populatia va incepe sa scada.

Primul sem pe care il vei observa va fi o agitatie iesita din comun, iar albinele neorganizate in interior, adica sunt imprastiate pe toate ramele. Al doilea sem este lipsa de oua, apoi o lipsa de larve tinere, iar in cele din urma colonia nu va maia vea puiet deloc, in nici un stadiu, iar asta inseamna o moarte sigura.

Daca familia de albine va ramane fara matca o perioada prea mare de timp, mai exact undeva la 3-5 saptamani, va ajunge sa se bezmeticeasca, adica albinele vor incepe sa depuna cate 2-3 oua in faguri.

Ce ar trebui sa faca apicultorul incepator pentru a controla prezenta matci in stup? Sa se uite cu atentie pe faguri sa vada daca sunt oua, larve sau puiet capacit, de asemenea ar fi bine sa nu pui rama in soare pentru a te uita daca exista puiet sau nu, pentru ca razele soarelui vor afecta puietul.

3. Lasi spatii unde nu ar trebui sa fie

Albinele pot construi un fagure de miere in orice spatiu gol pe care il lasi. Deci trebuie sa ai foare mare atentie sa nu pleci in pastoral sau daca esti in mijlocul culesului sa lasi o parte din stup gol sau distante foarte mari, intre rame pentru ca albinele vor construi fagurasi.

4. Extragerea mierii prea devreme sau prea tarziu

cum extragi mierea

Ca regula generala, nu ar trebui sa recoltezi mierea dintr-un stup in primul sau an. Deoarece, albinele nu sunt inca de ajuns pentru a elabora si stoca cantitatea excesiva care sa le permita sa depaseasca iarna cu bine. Mai important decat aceasta regula este sa nu extragi mierea niciodata din cuib, ci intodeauna sa extragi din caturi/magazii unde este un surplus mult mai mare de miere care iti apartine. Daca extragi mierea din cuib, risti sa fii nevoit ca in luna august-septembrie cand incep pregatirile pentru iernat sa ramai fara hrana suficienta si sa fi nevoit sa faci completari de hrana intr-un ritm accelerat cu sirop de zahar.

5. Alimentarea incorecta a roilor

Apicultori incepatori hranesc prea usor cu sirop de zahar albinele, fapt care provoaca slabiciuni in sistemul imunitar impotriva albinei.

Desi in acest caz, exista o exceptie:  atunci cand cumperi sau reproduci un pachet de albine sau roiuri primavara, este esential sa le hranesti pentru ca dezvoltarea sa fie cat mai rapida. Este necesar sa le hranesti minim o luna consecvent la 2-3 zile pentru consolidarea roiului.

O alimentatie buna si economica trebuie sa contina 2 parti de miere pentru fiecarte parte a apei, 10% polen si 5% propolis. Iar pentru aceasta, este nevoie sa ai colectoare de polen si propolis, in cantitati mici.

6. Sistemul de stuparit pastoral

Sistemul de stuparit pastoral se refera la intretinerea familiilor de albine cu stupi amplasati pe vetre de stupina temperare si de intretine a familiilor de albine cu stupi amplasati in pavilioane mobile.

Acest stuparit a transformat apicultura statica din trecut intr-o apicultura dinamica, moderna prin deplasarea rapida a familiilor de albine, pe diverse vetre, urmarindu-se dezvoltarea acestora ca si in cazul sistemului de intretinere a albinelor pe vetre permanente.

Avantajul il reprezinta faptul ca poti mergi oriunde exista un cules masiv de nectar, polen.

7.Nu te protejezi corect impotriva intepaturilor

Incepatorii in apicultura tind sa aiba un concept idealizat despre ce este apicultura. Poate au inceput sa vizioneze videoclipuri ale apicultorilor experimentati din tari cu alte subtipuri de albine mai pasnice, care isi administreaza stupii fara imbracaminte de protectie, si prin urmare cred ca pot face si ei la fel. Crede-ma ca toti apicultori profesionisti sufera de intepaturi, insa pentru ca sunt experimentati, nu mai sunt deranjati.

Poate sunt zile cand albinele sunt calme pentru ca au cules si sunt plecate din stup, insa asta nu trebuie sa se transforme intr-o regula. Albinele sunt influentate de multi factori, iritarea, lipsa de activitate, vremea rea, presiunea atmosferica, uni zic ca si super luna poate tulbura comportamentul albinelor. Inainte sa incepi deschiderea stupilor trebuie sa iti verifici echipamentul si sa te asiguri ca este totul in regula.

In cazul in care esti alergic sau ai probleme cu intepaturile la albina si ignori aceasta lectie, ai putea sa iti pui in pericol sanatatea si sa te pierdem ca si apicultor.

8. Importanta afumatorului

Apicultorii folosesc fum pentru a distrage atentia albinelor: care considera ca s-a produs un incendiu in apropiere si le impinge in jos. Fumul blocheaza de asemenea semnalele chimice pe care albinele le transmit intre ele, impiedicandule sa organizeze un atac defensiv impotriva ta, pentru le deranjezi cuibul.

Pentru un apicultor incepator, toate acestea ar putea sa fie stresante, insa poti alege sa nu folosesti fum deloc, insa este o greseala pe care nu o recomand, si o sa te convingi singur daca incerci odata sa umbli in stupina fara fum, chiar si primavara devreme cand ghemul incepe sa se desfaca. Daca nu vei folosi afumator, vei vedea ca albinele sunt foarte defensive aproape intodeauna, iar in cele din urma vor exista mai multe daune, pentru ca albinele vor fi pe capac, pe podisor si le vei zdrobi cand vei pune capacul.

9. Incepe cu cativa stupii

Iti recomand sa incepi cu 3-4 stupi, la care nu trebuie sa muncesti foarte mult si au mai multe avantaje. In primul rand cand incepe cu 3-4 stupi inveti foarte repede, lucrarile pe care trebuie sa le faci, pas cu pas.

In al doilea rand, 3-4 stupi te va ajuta in manangmentul tau, sa iti dai seama daca este pentru tine stuparitul, si daca simti o pasiune interioara pentru a-ti dezvolta aceasta abilitate, si cu timpul sa o transformi de ce nu intr-o afacere de familie.

10. Permanent sa iti dezvolti cunostintele in apicultura

Invatarea si extinderea cunostiintelor despre albine este cea mai buna parte a apiculturii. Pentru ca sunt creaturi fascinante, si cu cat inveti mai multe, cu atat iti vei da seama ca iti place mai mult si vei dori sa afli tot mai multe detalii si informatii, din fascinanta lume a albinelor.

Iar daca esti la inceput si nu intelegi anumite lucruri pe care trebuie sa le faci, e simplu, faci o poza si incerci sa o trimiti unui prieten apicultor, sau imi scrii mie la iosif@lectiiapicultura.ro si imi spui cu amanunte ce se intampla si te voi ajuta, sau le ve posta pe un forum specializat. Insa va trebui sa ai mare atentie la cine te adresezi si raspunsurile pe care le primesti, pentru ca fiecare apicultor gandeste diferit si are tehnica lui care pentru el functioneaza, insa nu va functiona si pentru tine, care esti la inceput de drum si vrei sa iti construesti un drum. Iar punctul de plecare este esential pentru a-ti construi un drum pavat cu informatie de valoare care chiar sa te ajute si nu sa te incurce.

Aceastea sunt in mare cei 10 pasi pe care i-am considerat importanti si am vrut sa ii impart cu tine. Indiferent de nivelul la care te afli, este important sa reti si sa iti reamintesti aceste informatii.

>