Cum intretinem familiile de albine in perioada culesului

In perioada unui cules intens albinele in conditii favorabile de secretie a nectarului, recolteaza cantitati mari de nectar ce depasesc necesarul lor, si le ramane cantitati de miere ce poate fi destinata consumului.

In tara noastra principalele culesuri sunt furnizate de:

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

  • Salcam in lunile mai si iunie, cu o durata de 8-20 de zile;
  • Tei, in lunile iunie si iulie, timp de 15-20 de zile;
  • Floarea sorelui, timp de 15-30 de zile, in lunile iunie si iulie;
  • Floara fanetelor, in iunie si iulie, timp de 30 de zile;
  • Sa nu uitam de Delta Dunari, in lunile iulie – septembrie, timp de 20 – 40 de zile.

Inceputul unui cules de productie este indicat de intensitatea si prelungirea zborului in timpul zilei, de zumzetul specific produs de albinele care ventileaza stupul seara, de mirosul placut de miere si ceara de la urdinis, si de albirea fagurilor in partea superioada, datorita alungirii celulelor cu ceara noua produsa.

Pentru valorificarea culesului, la stupii orizontali se completeaza sptaiul liber cu faguri goi necesari depozitarii mierii, la cei verticali se ataseaza magazii sau corpuri suplimentare pentru recolta, iar pentru a favoriza zborul si evaporarea apei din nectar, pe toata durata culesului urdinisul se deschide, in intregime.

Pentru a nu deranja albinele in timpul culesului, pe cat posibibil albinele nu se vor deranja in timpul zilei, eventual intervenitiile le poti face seara dupa incetarea zborului, cand albinele sunt intrate in stup.

Metoda famillilor ajutatoare permanente

curs de apicultura online

lectii apicultura

Daca vrei sa valorifici la maxim fiecare cules, poti practica metoda famillilor ajutatoare permanente.

Metoda consta in formarea in anul I a unui roi cu 2-3 rame cu puiet, doua rame cu rezerve de hrana si o matca sau botca capacita, care va deveni familia ajutatoare ce se intretine si ierneaza independent. Tot independent se intretine si in anul urmator pana la inceputul culesului de vara (de faneata sau tei), se unifica cu familia din care a provenit, rezultand astfel o familie foarte puternica care va realiza productii mari de miere.

Din familia ajutatoare se mentine un nucleu, format din rama cu puiet, doua rame cu rezerve de hrana si matca, nucleu care pana in toamna devine din nou familie ajutatoare, capabila sa ierneze independent.

Insa trebuie tinut cont de faptul ca familia fiind foarte puternica trebuie sa ai grija sa nu roiasca, trebuie tinut din scurt, adica trebuie sa ii dai mereu de lucru si sa il tin din scurt cand vezi ca isi trage botci sa roiasca. Daca intra in “frigurile” roitului, nu ii mai poti face nimic, decat sa il desparti si sa il faci roi.

Stuparitul pastoral

lectii apicultura

 

Una din principalele cai pentru realizarea unor productii mai mari de miere, consta in valorificarea cat mai multor culesuri de pe durata unui sezon, mai ales ca in Romania, sezonul apicol este unul foarte scurt, trebuie sa profiti la maxim de fiecare cules. Pentru a putea sa valorifici cat mai multe culesuri, va trebui sa tranporti familiile de albine la fiecare cules in parte, chiar daca va trebui sa te deplasezi distante mai mari.

In functie de resursele melifere, stuparitul pastoral poate incepe primavara devreme si se poate incheia toamna tarziu. Astfel, in lunile martie si aprilie, familiile de albine pot fi deplasate la:

  • Artar;
  • Paltin;
  • Salcie alba;
  • Capreasca;
  • Pomii Fructiferi.

Pe langa dezvoltarea foarte buna a familiilor de albine in vederea culesului principal, se va obtine si o productie de 4-5 kg de miere.

La inceputul lunii mai, familiile se pot deplasa la culturi de rapita, coriandru, apoi la masivele de salcami. Dupa valorificarea salcamului, stupii se pot deplasa la masivele de tei si apoi la cele de floarea soarelui, cultura ce ofera una din cele mai sigure si abundente si de durata culesuri. In aceasta perioada in zonele de dealuri si cele montane, ne ofera cules de zmeura, zburatoare si fanete. Iar toamna se poate face deplasare stupilor in zona Dunarii si in Delta Dunarii.

Pentru a obtine productii ridicate de miere se vor evita in mod obligatoriu supraaglomerarile de stupii, deci trebuie sa alegem foarte bine zona une ducem stupii la pastoral, mai ales in unele masive melifere cu reunume. Astfel se recomanda urmatoarele variante pe hectar in functie de flora:

  • La salcam 14-18 familii;
  • La tei 6-10 familii;
  • La floarea soarelui 1-2 familii;
  • La bostanoasa 1-2 familii;
  • La leguminoase perene 4-6 familii;
  • La plante medificale aromatice 3-4 familii;
  • La zmeuris 3-5 familii.

Inainte sa pleci in pastoral cu o saptamana sau doua, trebuie sa faci o recunoastere amanuntita a regiunii unde urmeaza sa transporti familiile de albine, pentru a stabili definitiv, locul unde vei amplasa stupina, drumurile de acces, data cand florile vor inflori. Pentru asezarea vetrei stupinei se recomanda o poienita din marginea masivului melifer, o raritura de padure si chiar sub arbori cum este cazul in padurile de salcam, tei.etc

Daca aceast lucru nu este posibil si nu gasesti nici o poenita unde sa iti amplasezi stupina, atunci va trebui sa gasesti un loc cat mai intins aproape de padurea respectiva.

Cu cateva inainte de plecare, trebuie sa indepartezi din stupi fagurii arificiali si cei noii claiditi, iar in spatiu liber poti sa pui rame goale, iar la stupii verticali se ataseaza magazii sau corpuri pentru depozitarea mierii.

Ramele de magazii/corpuri pentru depozitarea mierii, care nu au distantatoare, se fixeaza cu blocuri de lemn de 100/15/10 cm, prevazute in partea superioada cu o placa din tabla sau cu un cui, care impiedica caderea acestora intre rame.

lectii apicultura

 

Nu se admite transportarea stupilor cu faguri avand miere necapacita, deoarece albinele consumand o cantitate mai mare din acesta vor creste temperatura din interiorul stupilor, avand drept consecinta inmuierea si ruperea fagurilor sau chiar sufocarea albinelor.

Stupii care prezinta defectiuni, trebuie raparati pentru a evita iesirea albinelor prin diferite crapaturi. Neastuparea acestora duce nu numai la pierderi de albine pe timpul transportului, ci contribuie si la mentinerea unei stari de agitatie in interiorul stupului. Crapaturile stupilor prin care aparent nu pot iesi albinele, se recomanda sa le chituiesti.c

Pentru asigurarea aerisirii, podisoarele si blocurile de la orificiile de ventilatie ale capacelor se inlatura, fundul de stup antivarroua se lasa descoperit astfel incat aerul sa poata ventila fara probleme tot stupul.

Partile mobile ale stupilor se fixeaza cu dispozitive speciale, vergele sau lanturi prinse in piulite tip fluturasas. La stupii care nu dispun de accesorii de fixare se leaga de soclu de partile laterale ale corpului cu sarma de 3 mm, prin intermediul a cate doua suruburi. Celelalte parti ale stupului se fixeaza prin sarme duble, ce se  leaga de capacul si de un cui batut oblic in scobitorile ce servesc ca manere la manipularea stupilor.

Este important sa mergem in pastoral pentru a profita la maxim de fiecare sezon in parte, mai ales ca in Romania sezon apicol este unul foarte scurt, si deci trebuie valorificat cu maixma atentie.

  • Buna seara.Detin un stup corp1/1 12rame cu cat 3/4 cu o familie de albine foarte rele ce trebuie sa fac sa nu mai fie asa rele.Sunt Incepator si detin doua familii de albine.Astept o parere despre familia care este foarte rea ce trebuie sa fac are matca are puiet capacit e foarte bine populat,care e cauza

  • >