Hrana energetica si hrana proteica

Albinele strang hrana necesara pentru familie, o prelucreaza, o conserva si o pastreaza sub forma de miere si pastura.
Hrana albinelor se clasifica in:
  1. Hrana energetica;
  2. Hrana proteica.
Hrana energetica
turta proteica si energetica
Hrana energetica este asigurata de:
  • Nectar;
  • Miere;
  • Zahar: apifonda, serbet, candi.
Nectarul este sursa primara de energie si reprezinta hrana glucidica. Nectarul este compus din sucroza, cu un grad variabil de umiditate, si care contine enzime si minerale.
Noi ca si apicultori ar fi bine sa stim faptul ca secretia o exercita si urmatorii factori de  sol si clima: compozitia si structura solului, umditatea solului, temperatura, precipitatiile, lumina si vantul.
Temperatura este determinata in secretia de nectar, in general cand se inregistreaza +10 C, si devine optima intre 20-30 C, si scade treptat, pe masura cresteri temperaturi, incetand total cand se inregistreaza temperaturi de 35 C sau mai mari.
Umiditatea care favorizeaza secretia de nectar se situeaza intre 65 – 75 %.

Studile arata ca albinele hranite cu sirop de zahar au trait mai mult decat albinele hranite cu sirop de miere.
Acest studiu a demonstrat in mod foarte clar ca cea mai buna solutie de hranire a albinei ramane sucroza, adica, siropul de zahar.
Sistemul digestiv al albinei este suficient de adaptat pentru a prelucra aceasta substanta si astfel administrarea sucrozei constitutie de departe cea mai buna alternativa pentru hranirea albinelor.
De asemenea s-a dovedit faptul ca siropul invertit nu ajuta la longevitatea albinei, este prin urmare fals si nesustinut de studii  si argumente stiintifice. Mai mult decat atat, in multe cazuri in care se foloseste invertirea termica rezulta in produsul final zaharuri toxice pentru albine.
Pe langa asta, mierea contine cantitati mari de minerale, iar administrarea ei in cadrul hranirilor suplimentare nu aduce beneficii. Acest fenomen devine si mai grav cand administram sirop de struguri.
Mai multe studii au fost efectuate in Germania (Horn, H 1985), care spune ca valorile crescute de potasiu si fosfor au fost asociate cu apartitia paraliziei la albinele adulte.
Important! Cand adaugi mai multe suplimente care contin vitamine si minerale in hrana albinelor, intrucat acestea pot face mai mult rau decat bine.
Poti citi studiul complet in limba engleza aici: Click Aici 
hrana proteica pentru albine
Dupa cum am mai spus: “in momentul in care familia de albine incepe sa creasca puiet, prezenta hranei proteice este obligatorie” Ion Miloiu
Asta inseamna ca de la jumatatea lunii ianuarie( in functie de zona), in mod normal albinele au nevoie de proteina pentru a hrani puietul. Iar daca exista acest deficient, iar in faguri nu mai avem pastura cum se intampla de cele mai multe ori, este necesar sa intervenim cu turta proteica, facuta in casa sau cumparata din magazin.
Daca nu intervenim, si daca nu mai nu avem pastura deloc in rame, albinele vor folosi corpul gras pentru a hrani puietul.
De multe ori nu intervenim pentru a nu incarca intestinul albinelor, si astfel albinele vor produce diaree, nosemoza.. etc
Insa daca iarna a fost blanda si albinele au iesit la zbor de curatire pana tarziu, se poate administra fara nici o problema turta proteica. Eu mi-am asumat acest risc anul trecut, si am avut doar beneficii.
In functie de zona unde te afli poti administra turta proteica sau nu, analizezi situatia si iti asumi decizia.
In final… 
Prin acest articol am demolat cel putin doua mituri serioase despre hranirea albinelor, pe care le poti lua in considerare sau nu.
Insa mai important de aceste mituri este sa iti schimbi mentalitatea, gandirea, pentru ca apicultura pe care o practicau parintii si bunici nostri nu mai functioneaza astazi. Natura nu mai este aceiasi, mediul s-a schimbat foarte mult si este permanent intr-o continua schimbare.
Iar noi ca si apicultori inteligenti, jonglam cu aceasta natura si ne adaptam ei, pentru a obtine un maxim de beneficii.
Cu drag, 
Iosif!

>