fbpx
intretinerea familiilor de albine pe timp de iarna

Intretinerea familiilor de albine pe timpul iernii

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Pe parcursul sezonului de iarna, verificarea se face fara deschiderea stupului, doar prin controlul auditiv al stupului si examinarea periodica a resturilor de pe fundul stupilor. Se poate folosi o multime de metode pentru ascultarea stupilor, insa cea mai buna din punctul meu de vedere este folosirea unui instrument folosit de catre medici si anume stetoscopul, are un pret cuprins intre 50-80 de lei si poate achizitia noua sau la mana a doua. Dispozitivul este in poza de mai jos, desi cu siguranta stii cum arata.

verificarea familiilor de albine iarna
Stetoscop – verificarea stupilor pe timpul iernii.

Controlul auditiv se executa folosi un tub de cauciuc de circa 2 m lungime cu un diametru de 0,8 -1 cm care care se introduce cu un capat prin urdinis, iar celalt se tine in dreptul urechii, fie folosind stetoscopul medicam, fie prin apropierea urechii de peretele frontal al stupului. Zgomotele pe care le vei percepe prin ascultarea ofera indicatii asupra modului in care decurge iernarea familiei de albine.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

De exemplu:

 • Un zumzet continuu si uniform care la o usoara lovire se intensifica, apoi revine la normal arata ca iernarea decurge normal;
 • Un bazait plangator, puternic care la o usoara lovire a stupului se intensifica prelung arata ca familia a ramas fara matca. Din cauza nelinistii cauzate de lipsa matcii, familia consuma mai multa hrana, se imbolnaveste de diaree, se epuizeaza ajungandu-se, la pierderea ei;
 • Un zumzet slab, asociat cu un zgomot asemanator fosnetului unei hartii sau al unor frunze uscate, inseamna ca familia are nevoie de hrana;
 • Daca nu vei percepe nici un zgomot, se loveste usor stupul si daca se aude un bazait scurt, puternic care se stinge rapid, familia se gaseste in stare normala;
 • Daca nu se aude nimic nici la repetate loviturii in stup, inseamna ca albinele sunt muribunde sau chiar moarte.

In functie de cei vei constata la testul cu auzul, va trebui sa interviu pentru a remedia situatia anormala.

Examinarea resturilor de pe fundul stupului

examinarea fundul stupului

De obicei acest tip de control se efectueaza prin scoaterea periodica a resturilor cu ajutorul unei tije indoite in forma de „L” infasurata la capatul care se introduce prin urdinis in stu cu o vata sau tifon, pentru a nu produce zgomot. La stupii multietajati sau verticali cu un corp si magazin care au urdinisul pe toata lungimea peretelui anterior colectarea resturilor se face prin scoaterea periodica a cate un carton subtire (foaie de control), amplasat din toamna si se examineaza resturile cazute.

In urma analizei acestor resturi se pot intalni urmatoarele 6 situatii: 

 1. Cand pe fundul stupului se gaseste rumegus fin de ceara si putine albine moarte inseamna ca iernarea decurge normal;
 2. Un numar mare de albine moarte denota imbolnavirea familiei, faptul ca acesta a intrat in iarna cu prea multe albine batrane, deci uzate, lipsa hranei sau organizarea defectuoasa a ghemului de iernare. Albinele moarte cu trompa intinsa arata ca moartea s-a produs din lipsa hranei.
 3. Prezenta albinelor mucegaite denota ventilatie necorespunzatoare si umiditate prea mare in stup;
 4. Prezenta albinelor decapitate, a sfaramaturilor de faguri si a unor excremente arata ca in stup au patruns soareci;
 5. Albinele moarte cu abdomenul voluminos, care la usoara apasare elimina un jet de excremente indica prezenta diareei datorita calitatii necorespunzatoare a hranei;
 6. Prezenta cristalelor de miere pe fundul stupului arata ca mierea a cristalizat in faguri si este greu accesibila albinelor.

Controlul auditiv si verificarea resturilor de pe fundul stupilor, trebuie efectuat lunar in prima jumatate a iernii mai ales la familiile slabe si la cele cu provizii limitate de hrana. In a doua jumatate a iernii la familiile slabe se la cele cu provizii limitate de hrana. In a doua jumatate a iernii controlul se face saptamanal la toate familiile de albine. In timpul iernii se curata scandura de zbor, urdinisul si stupii de gheata si zapada pentru asigurarea ventilatiei.

Atata timp cat zapada este proaspata cazuta si afanata chiar daca stupii sunt acoperiti in totalitate nu exista riscul asfixierii albinelor in stup.

Pe vatra de stupinei este recomandat imprastierea de paine, fan, frunze uscate pentru a permite asezarea albinelor cand ies afara din stup pentru a executa zborul de curatire. In caz contrat, asezandu-se pe zapada sau pe pamantul care este inghetat raman amortite, nu mai pot zbura si vor muri.

In zilele mai calduroase, va trebui sa ei masuri care sa favorizeze efectuarea zborurilor de curatire pentru eliminarea resturilor digestive acumulate in rect. Asemenea zboruri executate tarziu  in toamna si  chiar in cursul lunilor de iarna influenteaza pozitiv iernarea albinelor, in primavara familiile au o dezvoltare mai buna. Aceasta stare de lucruri depinde de evolutia vremii in aceasta perioada, deoarece, cel mai adesea, zborurile de curatire se realizeaza catre sfarsitul iernii.

Remedierea situatiilor anormale constatate in familiile de albine pe timpul iernii

iernarea familiilor de albine

Remedierea lipsei de hrana

Epuizarea hranei poate sa apara ca urmare a unei aprecieri eronate a rezervelor lasate din toamna sau din cauza unui consum prea mare pe timpul iernii. Consumul normal al unei familii de albine este de cate 0,750 kg in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 1 – 1,5 kg in ianuarie si cate 2-3 kg in februarie si martie. Remedierea lipsei de hrana se face prin asezarea deasupra ghemului de iernare a unei turte de serbet, pasta de zahar farin si miere in greutate de 1,5 kg sau a unei placi de zahar candi.

Remedierea familiilor orfane

Daca lipsa matcii nu este remediata in timp util familia de albine pieri pana la primavara din cauza nelinistirii albinelor si a consumului exagerat de hrana care provoaca diareea.

Cand temperatura nu este foarte scazuta (1-2 grade C), se introduce matca direct pe fagurii din ghemul familiei orfane, intrucat iarna albinele nu manifesta agresivitate. Daca remedierea se face prin unificarea familiei orfane cu un nucleu cu matca de rezerva sau cu o familie slaba cu matca se descopera rapid cuibul dintr-o parte laterala si se introduc fagurii cu albinele si matca dupa primii doi faguri marginali ai familiei orfane.

In final…

Este foarte important sa tinem cont de toate aceste sfaturi care ne vor proteja si asigura ca familiile noastre de albine vor ierna in liniste fara nici o problema, iar in primavara nu vom intampina pierderii sau situatii neplacute.

Iernare usoara iti doresc!

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

>