2 Metode Pentru Iernarea Matcilor De Rezerva

Matcile de rezerva trebuie sa reprezinte 10-15% din efectivul de familii si mentinerea acestora este necesara pentru remedierea familiilor orfane si pentru a putea aplica in sezonul activ metoda de intretinere a familiilor de baza cu familii ajutatoare, metoda este foarte eficienta pentru sporirea productiei de miere.

Exista doua metode de iernarea a matcilor de rezerva: o metoda clasica prin care matcile sunt iernate in nuclee si o alta care consta in iernarea in afara ghemului.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

#Metoda 1# Iernarea matcilor de rezerva in nuclee

2 metode pentru iernarea matcilor de rezerva

Un nucleu este constituit din 2-4 faguri cu albine si hrana impreuna cu matca. Aceste nuclee, in numar de 4-6, poti fi intretinute dintr-un stup orizontal compartimentat prin pereti despartitori etansi, asigurandu-se urdinisul propriu pentru fiecare nucleu, de preferinta in directii diferite. In mod similar se procedeaza si la stupul multietajat, cand intr-un corp se pot caza 2-3 nuclee.

Corpul cu nuclee se va amplasa deasupra, unei familii puternice, separandu-se perfect de aceasta prin intermediul unui podisor, situatie in care nucleele beneficiaza de caldura degajata de ghemul familiei puternice.

Iernarea unui nucleu cu matca de rezerva se mai poate face prin amplasarea intr-un stup orizontal alaturi de familie puternica, izolat de aceasta printr-un perete despartitor si cu urdinisul propriu. Un asemenea nucleu, astfel  cazat, este cunoscut sub denumirea de nucleu buzunar.

 

#Metoda 2# Iernarea matcilor de rezerva in afara ghemului

pastrarea matcilor pentru iarna in cusca foti
Asa arata cusca foti pe interior

Aceasta metoda a fost conceputa de cercetatorul roman N.Foti, fiind foarte economica. Matcile insotite de 40-50 de albine sunt intretinute in custi speciale, numite custi Foti.  Albinele si matca se adapostesc in interiorul custii pe un faguras, dimensionat corespunator, amplasat pe peretele posterior al custii, dupa ce in prealabil celulele dinspre perete au fost inlaturate cu un cutit cu lama incalzita. Prinderea fagurasului de peretele custii se realizeaza cu ajutorul cerii topite, respectandu-se orientarea celulelor in fagure.

Alimentarea albinelor din cusca se face cu miere de salcam superioara, in care sau adaugat Fumidil B 1% pentru prevenirea nosemozei. Albinele care insotesc matca si o hranesc cu laptisor se uzeaza destul de rapid, astfel ca ele vor fi inlocuite dupa o anumita perioada. Prima serie de albine insotitoare fiind tinere si neuzate sunt capabile sa ingrijeasca matca timp de 40-60 de zile, dupa care schimbarea albinelor se va face la intervale mai scurte astfel incat in lunile februarie martie schimbarea se face la trei saptamani, sau chiar mai devreme, din cauza varstei si uzurii accentuate a albinelor.

Pentru inlocuirea albinelor uzate se parcurg mai multe etape de lucru: scoaterea matcii din cusca, inlaturarea albinelor uzate din cusca, curatarea custii, popularea custii cu albine neuzate, introducerea matcilor.

Matcile se scot deschizand peretele frontal al custii, apucand matca direct cu mana sau utilizand o bagheta de sticla sau lemn care se introduce sub toracele matcii, izoland-o intr-o colivie pentru matci sau intr-o cutie de chibrituri, tinandu-se evidenta ca matca sa fie introdusa in cusca proprie.

Albinele uzate sunt inlaturate prin scuturarea intr-o ladita. In continuare, custile sunt curatate de petele de diaree, resturile de ceara si alte impuritati si apoi  se repopuleaza cu albine noi, luate din ghemul familieii care iernareaza in mod obisnuit.

Va trebui sa acorzi atentie in timpul recoltarii albinelor pentru a nu deranja ghemul si matca care ierneaza.

Urmeaza reintroducerea matcii in cusca dupa ce in prealabil a fost unsa cu miere pentru a fii acceptata de noile albine.

Custile se pastreaza in dulapuri de cherestea cu capacitatea de 20-120 de colivii. Temperatura in camerele de pastrare va fi de 20-30 grade Celsius si nu a scadea sub 16 grade Celsius pe timpul noptii.

Cu exceptia manoperei su gradului inalt de calificare, aceasta metoda se dovedeste eficienta intrucat mortalitatea este redusa ( 5% fata de 15 – 20% in metoda clasica), consumul de miere este redus (0,2 kg fata de 4-6kg) iar cantitatea de miere si de albine pentru intretinerea unei matci este foarte mica.

Cu alte cuvinte, este foarte important sa avem matci de rezerva primavara cand se poate intampla sa ramanem fara matci in stupii, si putem salva o familie de albine.

  • Un efort deosebit de altruist si plin de umanitate. Mai rar in Romania zilelor noastre. Dl. Pascu, prin faptul de a impartasi voluntar din experienta acumulata de dansul in domeniul apiculturii, poate fi asimilat drept o ,,maica Tereza” de catre cei care iubesc aceste fiinte dragi si nevinovate care sunt albinele. Personal salvez toate sfaturile dansului si incerc sa le folosesc cat mai aplicat in practica. Sanatate, putere de munca si dragoste de viata d-lui Pascu.

  • >