Un fungicid agricol atrage albinele melifere

Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la revista Reports Scientific, albinele lucrătoare preferă să colecteze siropul de zahăr amestecat cu fungicid de clorotalonil.

Această constantare destul de controversată vine după alte studii care leagă fungicidele de populațiile de albine în scădere. Un studiu recent, a găsit paralele între utilizarea clorotalonil-ului și prezența de Nosema. Utilizarea în mare măsură a clorotalonil-ului a fost legată de contracțiile în patru categorii descendente de tratori.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

pesticidele care omoara albinele

Alte cercetări au arătat că albinele melifere europene au un repertoriu foarte limitat al enzimelor de detoxifiere și că expunerea la un compus potențial toxic, inclusic fungicidele, poate să interfereze cu capacitatea lor a metabolizare.

Oamenii presupun că fungicidul ucide ciupercile, a spus Mary Berenbaum, profesor de entomologie și șef la departamentul de la Universitatea din Ilionis, care a condus noua cercetare cu profesorul doctor Ling Hsi Liao. Aceste ciuperci sunt mult mai legate de animale decât de plante, și toxinele care perturbă procesele fiziologice în ciuperci, le poate afecta și pe animale.

fungicidele periculoase pentru albine

Unii oameni de știință au susținut că albinele pot fi mai puțin sensibile la substanțele chimice agricole decât arată studiile de laborator deoarece albinele pot detecta subtastante toxice în mediul înconjurător și le pot evita. Deși un alt studiu din 2015 a constatat că albinele Europene, și cel puțin o specie de albine preferă alimentele amestecate cu pesticide nonicotinoide.

Pentru a testa dacă albinele melifere care caută nectar au o preferința pentru alte produse chimice pe care le-ar întâlni probabil în natură, Lio a instalat două stații de alimentare într-o incintă mare. Albinele melifere au zubrat liber de la un alimentator la altul, alegând să colecteze sirop de zahăr amestecat cu o substanță de control. În cursul studiului, cercetătorul a testat răspunsul albinelor la noua substanțe chimice, trei fungicide și două erbicide în diferite concentrații.

Testele au arătat că albinele preferă quercetina (este un flavonoid, un pigment care se găsește în multe plante, fructe, flori .etc, și un antioxidant puternic) naturală față de toate concentrațiile testate.

 

“Asta are sens, pentru că tot ceea ce mănâncă albinele are quercentina, a spus Berenbaum. În nectar există quercentin cât și în polen. Fiind dulce albinele îl folosește pentru a recunoaște alimentele “.

Spre surprinderea cercetătorilor albinele au preferat, de asemenea siropul de zahăr cu glifosat, ingredientul activ în erbicidul Roundup de la Monsanto, la 10 părți per miliard, însă nu la concentrați mai mari. Și în timp ce albinele evită în mod activ siropul care conținea fungicidul prochloraz, a arătat o ușoară preferința pentru siropul de zahăr amestecat cu clorotalonil la 0,5 și 50 pe miliard, dar nu la 500 ppm.

“Albinele nu numai că nu evită acest fungicid, ci îl consima mai mult în anumite concentrații ” a spus Berenbaum.

mortalitatea albinelor din cauza fungicidelor

Fungicidele sunt printre contaminații cei mai răspândiți în stupii de albine și este foarte probabil ca albinele să aducă aceste pesticide în colonie prin activitățile lor de colectare a alimentelor, deși nu avea o certitudine pentru preferințele albinelor pentru unele produse chimice cu potențial toxic, însă pot fi rezultatul istoriei lor evolutive distincte a spus Berenbaum.

Albinele lucrătoare sunt active de la începutul primăverii și până la sfârșitul toamnei, și nu există o singură sursă florală pentru întregul sezon. Dacă nu au un impuls să caute ceva nou, asta va compromite în mod serios capacitatea albinelor de a găsit ce au nevoie. Chimicalele neobișnuite sar putea fi un semn pentru un nou produs alimentar “.

moartea albinelor

Noile descoperiri sunt îngrijorătoare în lumina cercetărilor care arată că expunerea la fungicide interferează cu abilitatea albinelor de a metaboliza acaricidele, folosite de apicultori pentru a ucide acarienii, paraziții varroa, care infestează albinele, au spus cercetătorii.

“Doza determină otravă, a spus Berenbaum. Dacă abilitatea de a metaboliza otrăvurile este comprimisa, atunci o doză teraputica poate deveni o doză toxică. Și asta pare să se întâmple atunci când albinele găsesc pesticide multiple .”

În final, deși susținem că știm multe despre albine ne dăm seamă cât de limitați suntem și câte lucruri mai sunt de descoperit pentru a le înțelege cât de cât pe albinuțele noastre care ne ofertă atât de multe produse, însă cert este că aceste cercetări au doar scopul să prevină mortalitatea albinelor și combaterea pesticidelor și a fungicidelor care afectează sănătatea albinelor.

>