Managementul Nutritiei La Albine

Lipsa nectarului si a rezervelor de miere conduce la diverse reactii din partea familiei de albine:

  • familiile de albine devin mai agresive in scopul apararii coloniei
  • scade numarul de albine care culeg polen
  • scade suprafata de puiet
  • scade comportamentul de igiena a cuibului

Managmentul pe timp de iarna

managmentul familiilor de albine

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Variaza considerabil in functie de marimea populatie, locatiei stupinei si daca are loc cresterea puietului. Cu cat este mai mare ghemul de iarnare cu atat este necesara mai multa miere pentru mentinerea caldurii cuibului.

Daca nu creste puiet atunci temperatura in ghem scade de la 35 la 14 grade Celsius, fapt care conduce la economie de miere. Pe masura ce temperatura externa scade temperatura la exteriorul  cojii ghemului ramane constanta la circa 8 grade Celsius. Trebuie sa consideri ca rezervele de miere sunt utilizate cel mai bine la 7 grade Celsius.

Principala cauza a mortalitati la albine pe timpul iernii nu este frigul ci hrana. Iar in aceasta directie am un exemplu foarte concret, am un prieten care pe timpul iernii lasa fundul stupului fara nimic, si nu a avut mortalitate deloc, si nici alte probleme cu albinele. Un alt prieten din Germania cu o experienta foarte vasta in apicultura, procedeaza la fel, nu pune nimic la fundul stupului si nici nu impacheteaza in mod special pentru iarna, tot timpu ii are intr-un fel de impachetare universala ca sa zic asa.

Deci trebuie sa intelegi faptul ca nu temperatura scazuta sau ridicata afecteaza albinele,  ce conteaza cel mai mult este hrana de calitate si tratamentele pe care trebuie sa le faci la timp, sa nu neglijezi niciodata acest aspect.

Evaluarea rezervelor de hrana pe timpul iernii trebuie sa o faci de minim 2 ori (la mijlocul iernii si spre sfarsitul iernii) pentru a aprecia necesitatea de a interveni cu hraniri suplimentare de completare.

cum sa eviti furtisagul

Greutatea stupului (prin simpla ridicare) ofera informatii despre rezervele de hrana, stiind ca un corp de stup multietajat cantareste 30 kg cu hrana, din care 10 kg constituie lada si ramele. De preferat este ca familiile de albine sa nu le deschizi pe timp de iarnaa, deranjul provoaca agitatie, un consum ridicat de hrana, incarcarea rectului, dezvoltarea nosemozei si aparitia diareei.

Deschiderea stupului se va face cu mare atentie doar cand temperatura exterioara este suficient de ridicata (peste 15-18 Celsius), mai ales cand a inceput cresterea puetului (ianuarie-februarie).

O alta metoda veche si simpla de verificare a stupului daca are hrana, este sa pui urechea pe corpul stupului si sa asculti daca zumzetul din interior este normal, linistit este in regula, daca zumzetul este unul de disperare, trebuie sa iti dai seama ca au nevoie de mancare. Trebuie sa ti cont si de aceasta tehnica pentru ca este chiar mai buna decat cea de mai sus pentru ca la ridicarea stupului, poate sa cada albinele care stau in ghem, iar albinele care cad vor muri si este pacat.

In ce priveste hrana de completare, trebuie sa eviti sa eviti hranirea cu sirop si turte proteice deoarece promoveaza aparitia nosemozei. Trebuie sa administrezi numai turte glucidice solide, iar turtele glucoproteice se vor administra numai spre sfarsitul iernii cand exista conditii de zbor de curatire.

Asigurarea rezervelor de hrana pentru iernarea familiilor de abine incepe odata cu activitatile specifice de pregatire din perioada premergatoare sezonului inactiv.

Rezervele de hrana se considera suficiente daca pentru fiecare interval de albine exista cel putin 1,2-2 kg de rezerve accesibile. Completarea se face pana la nivelul de circa 10 kg rezerve pentru 1kg de albine.

O familie de 1,5-2 kg albine ierneaza, in conditiile tarii noastre, de obicei pe 6 rame Dadant, fiind in general numarul de rame pe care se stramtoreaza o familie de albine.

Consumul lunar de miere se apreciaza la circa 800-1000 gr in lunile octombrie-decembrie, apoi in lunile ianuarie-februarie acesta creste ajungand la circa 1000 – 1500 gr, iar in luna martie creste chiar la circa  200-2500 gr.

Prezenta in fagurii de iernare a rezervelor proteice (pastura) este esentiala pentru calitatea si cantitatea pontei si in consecinta pentru dezvoltarea timpurie a familiilor de albine si durata de viata si Apicultorii trebuie sa amane administrarea de turte energo-proteice pana la momentul in care sunt siguri ca vremea va permite iesirea albinelor la zbor.

Suplimentarea rezervelor de hrana energetica se face ori de cate ori este in pericol supravieturiea familiei de albine. Daca din diverse cauze nu putem interveni cu faguri cu miere de la rezerva stupinei, administrarea de turte pe baza de zahar pudra si sirop de zahar pentru legarea amestecului (in loc de miere), deasupra ramelor ramane cea mai utilizata metoda de hranire pe timpul iernii.

nutritia albinelor

Suplimentarea se face si cu scopul de a economisi rezerva din faguri distribuita inegal fata de pozitia ghemului de iernare. Prezenta consistenta a coronitelor de miere mentin ghemul de iernare sub treimea superioara a ramei si numai in cazul unor ingrediente ale turtelor cu efect activ (alimente complementare pe baza de plante medicinale) albinele urca la spetezele superioare ale ramelor. Turtele sunt administrate in canitati de circa 1 kg, intinse in strat de 1-1,5 cm pe suportul de plastic, hartie.etc deasupra ghemului, permitand accesul liber al albinelor pe partea dispusa spre ghem printr-o decupare a pungi in partea de jos.

Incepand cu luna martie, odata cu stabilizarea zborurilor zilnice, putem interveni si cu administrarea de siropuri de stimulare in concentratie de 1:1 (cantitate egala de apa si zahar), in cantitati progresive de la 100 la 500ml/familia de albine, administrarea facandu-se in apropierea cuibului, la un interval de 2-3 zile pentru a obtine un puternic efect de stimulare.

Dupa cum observi este foarte important sa nu neglijezi hrana de calitate la albine si mai ales hrana proiteica care este de faptu pastura pe care albinele o acumuleaza in timpul perioadei apicole. Iar daca familia nu are suficienta pastura, trebuie sa incepi stimularea aritificiala.

  • Foarte interesant pentru mine; anul acesta cu revenirea iernii in martie cu zapada multa, au fost probleme!

  • >