fbpx
pregatirea pentru iernare

Septembrie: Ce lucrari trebuie sa faci in stupina in aceasta perioada

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

O data cu prima luna de toamna familia de albine isi incepe pregatirea pentru iernare, desi primele semne apar inca de la jumatatea lunii august, cand incepe eliminarea trantorilor din stup si reducerea progresiva a puterii  pe fondul lipsei de cules din natura.

Populatia de albine incepe sa scada, cuibul se restrange pe zona cu puiet, configurandu-se spatiul viitorului ghem de iernare. Interventiile apicultorului trebuie sa aiba in vedere oranduirea cuibului, stimularea producerii de albina de iernare prin hranirii stimulatorii precum si acumularea si concentrarea resurselor de hrana necesare unei bune iernarii, tinandu-se cont de cantitatea de hrana si calitatea acesteia. Se recomanda valorificarea in continuare a reusrselor naturale de hrana (culesuri tarzii). In caz contrar, este important evaluarea rezervelor si aplicarea de hraniri stimulatorii gluco-proteice (artificiale), pentru cresterea de puiet si in acelasi timp a celor de completare pentru asigurarea cu rezerve de hrana.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Este bine ca hranirile de stimulare artificiale sa nu se faca mai tarziu de 20 septembrie pentru ca noile albine care vor ecloziona sa beneficieze de zborurile de curatire, atat de importante pentru o buna iernare, inainte de reducerea temperaturilor exterioare sub 10-12 grade Celsius.

hranirea de stimulare de toamna

Lucrarii pe care trebuie sa le faci in aceasta perioada: 

1. Revizia generala de toamna care consta intr-o serie de activitati ce depind de zona geografica, conditiile de cules, tipul de stup si situatia puietului din cuib:

  • Dimensiunea cuibului in functie de fagurii ocupati de albina (indepartarea fagurilor goi, descapacirea dupa diafragma a ramelor cu putina miere, eventual completarea, eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice in caz ca este nevoie.
  • Pastrarea in cuib a fagurilor mai inchisi la culoare, dar nu vechi, care sa mentina caldura cuibului pe timp de iarna, cu celule de lucratoare bune de ouat in prima parte a primaverii.
  • Schimbarea matcilor necorespunzatoare daca nu s-a facut in luna precedenta;
  • Mentinerea familiilor cu populatie de albine suficienta astfel incat la intrarea in iarna sa existe in stup o cantitate de 2,0 – 2,5 kg de albina; Intarirea familiilor slabe pentru a putea depasi cu bine perioada de iernare.
  • Administrarea hranirilor de stimulare lucidice pentru cresterea albinei de iernare, administrarea acestora se face sub forma de sirop in cantitate de 150 – 250 ml la interval de 2-3 zile.
  • Descapacirea fagurilor cu miere plasati dupa diafragma sau in corpul de jos la stupii ME asigura o foarte buna stimulare si o concentrare a rezervelor in acelasi timp.
  • De asemenea hrana proteica trebuie administrata pentru cresterea de albine viguroase capabile sa traverseze iarna in bune conditii. In acest sens se poate administra polenul recoltat din familii propri (nu cumparat) sau inlocuitori ai acestuia in sirop, turte sau ca atare in cazul polenului.
  • Micsorarea urdinisurilor in vederea evitarii furtisagului si punerea gratiilor impotriva soarecilor.
  • Pentru noptile reci este important protejarea termica a familiilor de albine cu saltelute sau pernute peste podisor si eventual unele impachetari laterale, mai ales la stupii orizontali.

apicultura-iernare

2. Evaluarea starii de sanatate si luarea de masuri pentru prevenirea si combaterea boliilor, efectuarea examenului clinic si efectuarea de tratamente necesare, impotriva varroozei, conform prospectului, aplicarea masurilor de zooigiena in stupi si stupina pentru combaterea nosemozei. 

3.Conservarea fagurilor goi care se vor depozita in dulapuri speciale, corpuri de stup si tratarea cu sulf pentru prevenirea gaselnitei; continuarea lucrarilor de reformare a fagurilor vechi.

4.Reconditionarea elementelor de stup care urmeaza sa adaposteasca familiile pentru iernare. 

 

Concluzie

Din cate ai observat in luna septembrie sunt o multime de lucrari importante pe care trebuie sa le faci in propria stupina, pentru o iernare cat mai usoara si fara pierderi in primavara.

Un share te rog...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

>