Calendarul apicultorului modern

Vreau sa iti dau un cadou un sistem foarte simplu de folosit, care pe mine m-a ajutat de-a lungul timpului sa lucrez foarte organizat in fiecare sezon apicol.

Mai mult decat atat, am facut un rezumat la toate lucrarile pe care trebuie sa le faci in fiecare sezon apicol si le-am pus intr-un document pe care ti-l ofer gratis, pentru ca vreau sa te ajut sa ai rezultate mai bune anul acesta.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Calendarul apicultorului modern

calendarul lucrarilor apicole pdf

In calendarul anul pe care ti l-am pregatit am abordat particularitatile dezvoltarii familiilor de albine cat si diverse lucrari pe care trebuie sa le faci in fiecare luna din an pentru bunul mers al stupinei tale.

Acest calendar este adresat atat suparilor fara experienta care se intreaba ce au de facut in decursul anului apicol, cat si celor mai avansati care stiu lucrarile importante insa uita detaliile care conteaza si trec peste.

Pe mine personal m-a ajutat enorm de mult acest calendar, pentru ca mi-a fixat in minte lucrarile principale de la care trebuie sa pornesc.

In randurile urmatoare o sa iti descriu doar luna ianuarie si februarie dupa care voi pune un link sa poti descarca documentul surpriza cu toate lunile anului si lucrarile apicole cele mai importante.

Ianuarie

Ianuarie este jumatatea iernii, cea mai rece luna. Iar in viata albinelor iernarea este o perioada deosebit de dificila.

Pe masura ce temperatura scade, albinele se strang tot mai mult una langa alta si una sub alta, precum tiglele de pe acoperis, pentru ca ghemul format de ele sa-si micsoreze suprafata cat mai mult pentru a pastra caldura din interiorul ghemului.

Este important de asigurat ventilatia corecta, curand in caz de necesitate zapada si straturile de gheata de la urdinisuri precum si potecile stupinelor sau gratile stupilor din capace.

Orice apicultor atent este obligat sa atraga atentia la aparitia unor zgomote suspecte in familiile de albine. Aceste zgomote pot fi cauzate de patrunderea in stupii a soarecilor.

Este bine de stiut ca:

  • un cuib bine organizat si cu sificiente rezerve de miere si pastura este garantia unei bune iernari si invers;
  • ca in luna ianuarie o familie de putere medie consuma 900g miere;
  • ca o familie medie degaja pe tot timpul iernii peste 5l de apa; (din cauza asta trebuie sa aiba o ventilatie cat mai buna pe tot parcusul anului apicol);
  • ca pitigoiul deranjeaza iernatul albinelor prin ciocanitul la urdinis si vanarea albinelor agitate.

Apasa pe linkul de mai jos sa descarci calendarul complet:

http://lectiiapicultura.ro/calendarul_apicultorului_modern.pdf

Februarie

Luna februarie vine cu mai multe momente critice decat in luna ianuarie, cand apicultorul trebuie sa viziteze stupina de 2-3 ori pe saptamana. De obicei in a doua jumatate a lunii februarie apare puietul in familiile de albine.

Temperatura in ghem se ridica de la 25 grade Celsius pana la 35 grade Celsius.

La aparitia puietului viata in stup se activeaza, familia emotie un zumzet ridicat dar egal, creste la dublu consumul de hrana. Se intalnesc cazuri cand se termina rezervele de hrana fapt care duce la moarte albinelor.

Ajutorul acordat de apicultor familiei de albine consta in hranirea cu miere cristalizata, impachetata in tifon sau pusa in punga cate 0,5 kg deasupra ghemului.

In lipsa acestei hrane mai poti pune un fagure cu miere de pe marginea cuibului care se pune orizontal pe 2 nuieluse ca creionul deasupra ghemului si impachetarea atenta a cuibului.

De cele mai multe ori luna februarie aduce si primul zbor de curatire daca temperatura ajunge undeva la 10-12 grade Celsius la umbra. In acest caz va trebui sa urmaresti zborul in stupina, si sa notezi stupii care zboara slab si sa le acorzi ajutorul necesar.

Treebuie sa cureti urdinisul stupilor de albinele moarte si sa le administrezi din fagurii de rezerva, in lipsa lor se foloseste apifonda.

Trebuie sa stii:

  • ca familia de albine de puter medie consuma in februarie 1.5 kg miere.
  • ca iernarea pe rezerve din zahar se reflecta negativ asupra dezvoltarii familiilor de albine, din asemenea hrana lipsind microelementele, vitaminele si amioacizii.
  • ca ciocanitoarea verde distruge cu ciocul puternic stupii in regiunea urdinisului si cu ajutorul limbii sale, care are o lungime de 12 cm, mananca albine din ghem.

In sezonul de primavara trebuie sa fii foarte atent la fiecare familie de albine si sa ii oferi ajutorul necesar pentru a incepe dezvoltarea cat mai bine.

Spune-mi, din punctul tau de vedere, de ce crezi ca insist atat de mult pe stimularea de primavara ?

>