Cand se extrage mierea?

Poti extrage mierea din stupi ori de cate ori vrei sa faci lucrul acest. Dupa cum bine stii, nu este recomandat sa umbli in stupi foarte des, trebuie sa ii lasi linistiti sa se dezvolte. Asta nu inseamna ca nu le mai oferim sirop de stimulare la 2-3 zile sau nu ii controlam daca si-a tras botci de roire. Sunt sigur ca ai inteles ideea pe care vreau sa merg.

Productia de miere variaza de la o regiune la alta, de la o luna la alta. Daca avem parte de consumatori care au preferinte in ceea ce priveste sortimentul de miere, va trebui sa ne adaptam si sa o extragem separat. De asemenea trebuie sa sti faptul ca mierea are un pret mai mare cand o sortezi, pe miere de rapita, miere de salcam, miere de floarea soarelui.etc Aceasta selectie te va ajuta sa o poti vinde dupa cum doreste clientul, si automat pretul va fi diferit, mult mai mare daca ai vinde miere poliflora.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

lectii apicultura

Am constatat ca peste tot stuparii nu lasa suficienta miere pentru iernare. Au parte de o recolta buna in Iulie si ramane putin si pentru albine. Unii sunt de parere ca in cuib ramane suficienta miere. Asa se intampla si in cazul stuparilor care nu mai verifica ce a ramas in rame dupa extractie, iar acest lucru este total gresit.

Din punctul meu de vedere, ar trebui sa extragi mierea doar din caturi, iar cuibul, indiferent ca este pe 12 rame sau 10 rame trebuie sa aibe coroanele frumos formate plus ramele laterale pline cu miere si pastura, pentru hrana lor. Iar mierea pe care o extragi sa fie doar din caturi.

Nu recomand sa pleci in pastoral cu ramele din cuib goale din cuib, si sa gandesti ca albinele oricum le vor umple cu miere. Eu am plecat anul acesta in pastoral cu stupii de aproape 52 de kg din curte fara cat. Deci aveam siguranta ca au hrana suficienta, indiferent de vreme si de cules.

Stupari ezista sa hraneasca albinele cu mierea scoasa cu grija din stupina, si prefera siropul de zahar, care insa nu face parte din “meniul” albinelor. Le constipa in loc sa invigoreze, asa cum face miere. Nu poate decat sa dauneze albinelor, pentru ca iarna stau saptamani intregi inchise in stup fara sa iasa la “baie”.

Uneori, stuparii asteapta primavara, inainte de a le da sirop de zahar. Zaharul este insa mai daunator primavara, mai ales pentru stimulare. Ca urmare, aceasta hranire deruteaza instinctul albinei.

Motivul pentru ca eu recomand o extractie spre sfarsitul lui August sau inceputul lui septembrie. In felul acesta nu aveti de facut decat o separare a mierii pentru extras fata de cea pentru iernare.

Cand sa facem ultima extractie?

lectii apicultura

Dupa cum am spus si mai sus, miere trebuie sa fie extrasa la sfarsitul lui August sau mai tarziu, la inceputul lui Septembrie. La sfarsitul lui August sau inceputul lui Septembrie nu mai exista cules. Florile dispar ori temperaturile nu mai permit secretia de nectar. Acum este momentul inspectarii rezervelor de hrana. A reducerii lor, daca sunt prea mari, sau a cresterii lor, daca sunt prea mici.

Rezervele pentru iernare

Intr-un stup va trebuie sa ai cel putin 12 kg de miere pentru iernare, eu prefer sa depasesc aceste kg mai ales daca familia este puternica si are mult puiet. Rezervele insuficiente vor pune viata albinelor in pericol sau ne vor obliga la hranire suplimentara primavara.  O asemenea hranire este intodeauna daunatoare si costitisitoare.

Rezevele prea mari pentru iernare vor fi la fel de daunatoare pentru ca albinele nu ierneaza pe rezervele de miere ci sub ele. Ca rezultat, cu cat este mai multe miere cu atat este mai putin spatiu in care sa se incalzeasca albinele. Si cu cat e mai multa miere, cu atat e mai putin spatiu pentru ouat, primavara.

Urdinisul

Toamna si iarna trebuie sa folosesti reductorul de urdinis, in caz de furtisag, il poti pune chiar pe spatiul cel mai mic, care permite trecerea unei singure albine.

lectii apicultura

Procedura de extractie

apicultura

 

  • Pentru a gestiona miere de extractie, trebuie sa procedezi dupa cum se arata in schema urmatoare:
  • Retragi toate corpurile care sunt pline cu miere;
  • Te opresti la corpul la care vezi deja puiet;
  • Lasi acest corp si urmatorul de sub el;
  • Cantaresti din ochi rezervele si completezi, daca mai este loc. Cele doua corpuri ramase le asezi in pat cald.

Daca ai folosit gratia haneman intre cuib si magazie, este perfect, pentru ca ei catul fara nici o teama ca vei intalni puiet si il vei omora, in timp ce invarti la centrifuga rama respectiva.

Observatii!!

Rezerva de miere pe care o contin faguri cu puiet, este foarte mica. In aceste rame nu trebuie sa extragi mierea, deoarece vei imputina foarte mult hrana albielor, care trebuie sa fie de aproximativ 12 kg pe familie.

Unelte pentru extras mierea

  1. Centrifuga manuala sau electrica;
  2. Furculita pentru descapacit / cutit inox / cutit descapacit electric / rola descapacit / linie de extras profesionala;
  3. Tava descapacit;
  4. Sita dubla zincata pentru filtrat mierea.

apicultura

Iar procesul de extractie este foarte simplu. Ei o rama capacita o pui pe tava de descapacit si folosesti furculita pentru descapacit sau orice alte istrument enumerat mai sus, ulterior rama descapacita o pui in centrifuga, si repeti procesul pana cand umpli centrifuga de rame, dupa care invarti centrifuga incet dupa care ulterior cresti viteza si o menti constanta. Daca ramele sunt slab insarmate trebuie sa ai grija sa invarti centrifuga foarte incet si cu grija altfel risti sa rupi fagurele si sa strici rama.

In principiu mierea din stup trebuie extrasa dupa fiecare cules, daca temperatura permite, si nu se produce furtisag, trebuie sa fi foarte atent la acest ultim aspect.

>