Cercetători germani de la Universitatea de Hoffenhein, au descoperit o soluție simplă, care ar putea rezolva cea mai mare amenințare pentru albine. Ei au descoperit că o mică doză de compus de clorura de litiu, ucide acarianii Varroa fără a afecta albinele.
Distrugatorul Varroa

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.
Acarianul varroa, reprezintă o problemă pe care majoritatea apicultorilor o întâlnesc. Când se infinteaza o nouă colonie, acarieni se lipsesc de albine, și suge hemolimfă (un lichid care circulă prin sistemul vascular), și din această cauza, vitalitatea albinelor și viață este scurtată.
Potrivit USDA, 42% din stupii din SUA au fost infestați în vară anului 2017, iar 40% dintre apicultori au declarat că parazitul le-a afectat grav coloniile, numai 13% au raportat daune produse de pesticide, în SUA, în România problema este mult mai accentuată și foarte diferită.
Există o serie de compuși chimici pentru combaterea acestor paraziți, dar sunt destul de limitați, și depășiți. Așa că oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au început să experimenteze o noua tehnică numită interferența ARN. În cercetarea, ei au hrănit albinele cu ARN dublu catenar printr-un sirop de zahăr pentru a distruge genele vitale ale acarienilor Varroa. Acarienii au ingerat ARN prin hemolimfă albinelor și în scurt timp au murit.
Inspirați de aceste rezultate cercetători germani au încercat să le reproducă prin repetarea experimentului cu metoode puțin modificate. De fapt, acarienii care infectează albinele care au fost hrănite cu sirop de zahăr cu ARN, au murit rapid, dar și acarienii dintr-un grup de control care au primit un alt ARN care ar fi trebuie să fie infecienta.
Clorura de Litiu
Rezultatele suprinzatoare au determinat cercetătorii să suspecteze că clorura de litiu utilizată pentru a produce ARN, și prin urmare administrat la albine prin sirop de zahăr a ucis paraziții. O serie de țeste ulterioare a confirmat această ipoteză.
Apoi, oamenii de știință au efectuat numeroase experimente pentru a evalua clorura de litiu împotrivă acarienilor Varroa, inclusiv a celor care au abordat studiile de teren.
Ei au descoperit că prin hrănirea albinelor cu o cantitate minima de clorura de litiu, timp de 25 până la 72 de ore, 90-100% din acarienii Varroa au murit fără a crește semnificativ mortalitatea albinelor(mai sus ai un tabel care arată proporția albinelor care au supraviețuit și acarienii hrăniți cu clorura de litiu, comparativ cu cei care nu au primit clorura de litiu).
Potrivit cercetătorilor , clorura de litiu ar putea fi utilizată foarte repede, deoarece este ușor de aplicat prin hrănirea, nu se va acumula în ceară de albine, pentru că are o toxicitate scauzata la mamifere și este la un preț foarte scăzut.
Cu toate acestea, sunt necesare mai întâi studii mai ample privind coloniile libere care dovedesc efecte secundare pe termen lung, precum și analiză rezidurilor potențiale în miere.
Francis Ratnieks,profesor de apicultură de la Universitatea din Sussex, și-a exprimat scepticismul cu privre la noua descoperire. El a spus:
“Putem ucide 97% din Varroa într-un stup folosind acid oxalic, care durează cinci minute pentru aplicare, și este deja înregistrat și folosit de către apicultori, a declarat el pentru RCScience prin e-mail. Cred că va fi dificil, în practică, să se aplici săruri de litiu coloniilor pentru a ucide varroa și pentru a obține aceleași nivel de control…
Există, de asemenea, probleme mai lărgi de înregistrare și potențială contaminare a mierii cu un produs care în mod normal nu ar fi acolo.”
Trebuie remarcat faptul că studiile au arătat că acidul oxalic nu este eficient în manipularea acarienilor în lunile de vară, precum și în coloniile cu puiet căpăcit. Perioadă cea mai bună de folosire este primăvară și tomana când avem puțin puiet căpăcit sau chiar deloc.
Dezvoltarea tratamentului și concluzii
În orice caz, cercetătorii de la Hoffenheim progresează și vorbesc deja cu diverse companii pentru a obține un tratament rafinat cu clorura de litiu, aprobat și de către apicultorii.
Clorura de litiu are potențialul că este un tratament eficace și ușor de aplicat pentru roiurile artificiale și naturale, în special pentru un număr mare de albine utilizate în Statele Unite, concluzionează oamenii de știință.
Sperăm că acest tratament minune să fie mult mai eficient decât ce folosim noi astăzi, astfel că albinuțele noastre să fie cât mai sănătoase și să ne bucurăm din plin de miere și toate produsele pe care ni le oferă acese mici vietății! 🙂
Mă tem totuși că rezolvăm o problemă dar creăm altele,tot noi suntem de vină pentru situația de azi a albinelor.