Propolisul: Tratamentul impotriva puietului varos si loca americana?

Propolisul contine mai mult de 300 de compusi biologici activi. Acesta ofera o lume de sanatate atat pentru om, cat si pentru stup.

In studiile recente s-a observat ca albinele primesc o multime de beneficii prin prezenta propolisului, mai ales impotriva bolilor de puiet, cum este puietul varos.

Descărcă acum GRATUIT, GHID PDF INSTANT!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci mai jos numele si adresa ta de email sa iti trimit ghidul care a schimat viata multor pasionati de apicultura.

Voigt si Rademacher au descoperit ca unii compusi obisnuiti in propolis au un efect fungicid asupra albinelor, desi nu se stie inca cum si in ce mod albinele beneficiaza, chiar daca nu se stie exact cum.

Propolisul este cunoscut pentru activitatea si eficienta s-a impotriva bacteriilor, a agentiilor patogeni virali si a fungicidului, avand un efect benefic si asupra oameniilor.

propolisul, medicament pentru loca americana si puietul varos

S-a observat ca propolisul in majoritatea cazurilor are doi inamici in comun pe care i-a invins: Paenibacillus larve si Ascosphaera apis – Loca Americana, respectiv puietul varos.

In timpul studilor efectuate asupra albinelor, s-a constat ca hranirea siropului de zahar cu propolis inhiba sporii de loca america si de puiet varos.

In cadrul studiului, se explica faptul ca nu exista dovezi ca albinele consuma propolis, insa atunci cand le administram sirop de zahar care sa contina propolis, actioneaza ca si cum ar primi antibiotic pe cale orala.  Insa trebuie sa avem foarte mare grija ce cantitate de tinctura de propolis administram in sirop (propolisul se dizolva doar in alcool de 70 de grade), insa nu trebuie sa abuzam folosind aceasta tinctura. Mai ales ca momentan nu se cunoaste doza exacta, va trebui testat si observat ce cantitate este cea mai eficienta.

Insa deocamdata, cel mai bun mod de a profita de propolis ca agent vindecator in stupi este de a permite sau de a provoca acoperirea propolisului in stupi pentru a folosi agentii volatili si de contact direct pentru sanatatea stupului.

Bastos E.M.A.F., Simone M., Macedo Jorge D., Egea Soares A.E., Spivak M. In vitro study of the antimicrobial activity of brazilian propolis against Paenibacillus larvae. J. Invertebr. Pathol. 2008
Wilson M.B., Brinkman D., Spivak M., Gardner G., Cohen J.D. Regional 

Voigt K., Rademacher E. Effect of the propolis components, cinnamic acid and pinocembrin, on Apis mellifera and Ascosphaera apis. J. Apic. Sci. 2015

  • >